Kompoty to nasza narodowa specjalność. Świetnie sprawdzą się każde owoce sezonowe, które akurat mamy pod ręką. Jeżeli chcemy zachować smak lata czy jesieni, warto zrobić kompoty do słoików na zimę. Rozgrzewające z dodatkiem przypraw korzennych pomogą w zwalczaniu infekcji i gorączki.

Kompoty na zimę możemy wekować zarówno gotowane, jak i te zasypanie większą ilością cukru do rozcieńczenia. W przypadku tych ostatnich musimy pamiętać, aby nie doprowadzić do fermentacji i od razu zawekować słoiki.

Co zrobić, gdy owoce w kompocie opadły na dno?

Słoiki wypełnione do połowy owocami z kompotu to świetny dodatek do owsianki czy deseru. Niezależnie od tego, czy użyjemy miękkich czy twardszych owoców, wszystkie powinny być dojrzałe. Jedynie takie sprawią, że napój będzie miał wyśmienity smak. W obitych i zbyt miękkich owocach może pojawić się pleśń, która zepsuje przetwory.

Owoce z kompotu opadły na dno słoika? To jest alarmowy sygnał, że weki rozszczelniły się. To ostatni moment, aby naprawić to, co nie udało się za pierwszym razem. Należy otworzyć delikatnie słoik z zawartością i przelać do garnka. Ponownie wyparzmy słoik, wlejmy zawartość i zawekujmy go w garnku z gorącą wodą. Gdy nie mamy pewności, że słoik wytrzyma przez całą zimę, sprawdźmy dokładnie uszczelkę i wymieńmy zakrętkę.

Jak zrobić kompot na zimę z pigwy?

Składniki:

  • kilogram pigwy gruszkowej lub jabłkowej,
  • pół kilograma jabłek,
  • 3 litry wody,
  • sok z cytryny,
  • goździki,
  • laska cynamonu,
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:

  1. Pigwę dokładnie oczyszczamy z meszku, w przeciwnym wypadku będzie wyczuwalny posmak parafiny.
  2. Jabłka płuczemy i pozostawiamy w skórce.
  3. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
  4. Zalewamy wodą i dodajemy przyprawy.
  5. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut.
  6. Przelewamy całość do wyparzonych wcześniej słoików.
  7. Zakręcamy dokładnie i wekujemy w garnku z wodą pod przykryciem przez 15 minut.
  8. Wyciągamy i układamy do góry dnem.
  9. Słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.