Idealny schabowy jest soczysty i otoczony panierką z apetycznymi bąblami. Zazwyczaj towarzyszy mu maślane puree i świeża surówka. Każdy robi go nieco inaczej. Jedni smażą go na oleju, inni na smalcu, część osób podaje go z kością, część bez. Są tacy, którzy lubią mocno roztłuczone mięso, pozostali wybierają grube, solidne kotlety. Różnice dotyczą również przyprawiania. Dzisiaj pokazujemy wam takie, które najbardziej lubimy. 

Czym natrzeć schabowe, by były wyraziste w smaku? 

Przyprawienie kotletów przeciśniętym przez praskę czosnkiem nada im niebywałego aromatu. Zazwyczaj kotlety schabowe pachną po prostu tzw. smażeniną, jednak tym razem będzie inaczej. Wspaniały aromat czosnku, który uwolni się podczas smażenia, przyciągnie do stołu całą rodzinę. Schaboszczaki z jego dodatkiem są zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku.

Aby odpowiednio przyprawić kotlety czosnkiem, wystarczy natrzeć je przeciśniętymi przez praskę ząbkami, a następnie zanurzyć w mleku i odstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu należy je doprawić solą i pieprzem, a następnie panierować. Na pół kilograma mięsa wystarczą wam dwa ząbki czosnku. 

Czym można przyprawiać kotlety schabowe? 

Obok klasycznego zestawu soli i pieprzu, do kotletów schabowych można używać również innych przypraw. Doskonale sprawdzą się w tej potrawie sproszkowane papryki, zarówno ta słodka jak i ostra. Niektórzy nie wyobrażają sobie schabowego bez dodatku ostrej musztardy, którą smarują kotlety przed panierowaniem. Warto również pokusić się o doprawienie dania już na talerzu i skropić je sokiem z cytryny