Kochacie ogórki i co roku testujecie nowe przepisy na różne przetwory do słoików? Ten pokochacie od pierwszego spróbowania. Wszystko za sprawą wyrazistej zalewy pełnej różnorodnych smaków. Wystarczy tylko kilka prostych dodatków, a wasze kubki smakowe oszaleją. Całą furorę robi jednak 1 wyjątkowy dodatek, którego nie uświadczycie w tradycyjnych korniszonach. Zobaczcie, co dodać do słoika, żeby otrzymać genialny efekt.

Jak zrobić dobre ogórki na zimę?

Przepis na ogórki słodko-kwaśne podbija serca wielu miłośników przetworów, ale można go udoskonalić. Wystarczy zastąpić część cukru miodem, który nie tylko dodaje słodyczy, ale dodatkowo fantastycznie podkręca smak całej zalewy. Na 4 szklanki wody wystarczą już 2 łyżki tego słodkiego składnika z ula. Do tego oczywiście niezbędne będą klasyczne dodatki, takie jak sól, ocet, koper, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, chrzan i gorczyca. Oprócz podstawowego zestawu, do słoików warto dorzucić też kilka papryczek chili, a wtedy otrzymamy idealny słodko-ostry balans. Zobaczcie, jak zrobić te pyszności.

Prosty przepis na ogórki słodko-ostre 

Składniki:

  • 2 kg niewielkich ogórków
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 1-2 łyżki ziaren gorczycy
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka gałązek kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka papryczek chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Najpierw ogórki bardzo dokładnie myjemy, a następnie bierzemy się za przygotowanie zalewy. W tym celu mieszamy wodę z cukrem, solą, octem oraz miodem i zagotowujemy całość. Przygotowujemy czyste, wyparzone słoiki i wypełniamy wykładamy na dnie koprem i przyprawami. Następnie ciasno układamy w nich ogórki i zalewamy całość gorącą marynatą, a potem mocno zakręcamy wieczka. Gotowe słoiki pasteryzujemy przez około 10 minut