Przejadły się wam ogórki kiszone, korniszone i małosolne? Ten przepis zaskoczy was już od pierwszego kęsa. Wyrazista zalewa o smaku gyrosa zamienia zwykłe warzywa w prawdziwy rarytas. Zobaczcie, jak się robi ogórki z przyprawą gyros i koniecznie przetestujcie ten przepis w tym sezonie, a zimą będziecie zachwyceni, wyciągając taki słoik ze spiżarni.
Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?
W książkach kucharskich i sieci widzieliśmy już przepisy na ogórki w musztardzie, miodzie czy chilli, ale w tym roku wszyscy miłośnicy domowych przetworów ostrzą sobie zęby na ogórki gyros. To właśnie ten przepis jest zdecydowanym hit tego sezonu, gdyż nie wymaga zbyt wielu składników ani nakładu pracy, a wychodzi smaczniejszy niż wszystkie inne pikle. Cały sekret tkwi w dobrze znanej i lubianej mieszance przypraw, którą zwykle dodajemy do mięsa na kultową surówkę gyros. Taki miks kumuluje w sobie mnóstwo smaków i aromatów, dlatego nie potrzeba już nic więcej jak tylko ocet, olej i sól.
Ogórki w zalewie gyros można oczywiście przygotować solo, jednak warto dorzucić do słoika również inne warzywa, tworząc pyszne mieszanki. Doskonale sprawdzą się tu cebula, czosnek, marchew, a nawet różnokolorowe papryki czy cukinia. Tak przygotowane przetwory będą zachwycały nie tylko doskonałym smakiem, ale i piękną gamą różnych barw, wymieszanych w jednym słoju.
Przepis na ogórki gyros
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 2 średnie marchewki
- 3 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 40 g soli kamiennej
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 400 g cukru
- 250 ml octu
- 70 ml oleju
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków i pokrojenia ich w słupki lub na grube plastry. Następnie posypujemy je solą i odstawiamy, aby puściły wodę.
2. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę, czosnek i marchew. Cebulkę kroimy w piórka, marchewkę w talarki, a czosnek w jak najcieńsze plasterki.
3. Rozdrobnione warzywa dodajemy do ogórków i posypujemy wszystko przyprawą do gyrosa oraz cukrem. Wszystko zalewamy olejem i octem i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty marynatą.
4. Tak przygotowane składniki odstawiamy na około 6-8 godzin i w międzyczasie kilkukrotnie mieszamy. Po upływie tego czasu przekładamy ogórki z resztą składników do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy w garnku lub piekarniku.
















