Ten produkt pojawia się w naszych kuchniach niemal codziennie i równie często go marnujemy, traktując go jak odpad. Tymczasem można z niego aromatyczną, smaczną i bardzo zdrową przyprawę. Zobaczcie, o czym mowa i już nigdy nie wrzucajcie tego do kosza.

Cenny składnik, który zwykle wyrzucamy

Często dodajecie czosnek do dań, a jego łupinki wyrzucacie do kosza? Nie róbcie tego więcej, gdyż skórki z czosnku są jadalne, a co więcej bardzo zdrowe. Zawarte w nich składniki wzmacniają odporność, pomagają zwalczać infekcje, regulują metabolizm, wspierają usuwanie "złego" cholesterolu, działają znieczulająco i przeciwgrzybiczo, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Wszystkie te korzyści zwykle spisywaliśmy na straty, wyrzucając obierki z czosnku do śmieci. Tymczasem wystarczy tylko, że odpowiednio je przygotować. 

Wystarczy przy każdym obieraniu czosnku zbierać skorupki do jednego pojemnika, a gdy uzbiera się już ich większa ilość, po prostu je umyć i suszyć w piekarniku, rozgrzanym do 65 stopni przez około 3 godziny. Potem należy już tylko je ostudzić, zmielić i genialna domowa przyprawa gotowa. Należy jednak pamiętać, że do wykorzystania nadają się tylko białe, błyszczące i zdrowe łupinki

Jak stosować proszek z łupin czosnku?

Taki proszek nie tylko doda smaku, ale i korzystnie wpłynie na zdrowie, dlatego warto doprawiać nim wszelkiego rodzaju dania na ciepło i zimno. Już 1 szczypta dziennie pomoże chronić organizm przed infekcjami, a zjedzenie 1 łyżeczki i popicie jej dużą dawką wody pozwoli zwalczyć problemy żołądkowe.

Należy jednak pamiętać, że spożywanie łupin czosnku nie jest wskazane dzieciom poniżej 12 lat, kobietom w ciąży i karmiącym, a także osobom chorującym na zapalenie jelita grubego i wrzody żołądka.

Jak wykorzystać łupiny z czosnku? Inne pomysły

  • naturalny płyn przeciw szkodnikom na roślinach domowych,

Łupinki czosnku pomogą nie tylko nam, ale i roślinom w naszym domu. W tym wypadku nie musimy jednak ich suszyć i mielić, a jedynie zalać wodą i odstawić na kilka dni. Takim płynem spryskujemy lub przecieramy liście roślin, aby zwalczyć żerujące na nich szkodniki. 

  • domowa maseczka na włosy,

Zalewając skórki czosnku gorącą wodą, otrzymamy też cenny wywar, który genialnie wpływa na kondycję włosów. Wystarczy wetrzeć miksturę w skórę głowy, owinąć włosy ręcznikiem na około 1 godzinę, a następnie umyć włosy jak zwykle. Taką kurację stosujemy raz na 2 tygodnie.