Chlebek jabłkowy, czyli pyszny wypiek, doskonale sprawdzi się jako słodki deser, ale też pyszne śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Możecie posmarować go masłem, kremem orzechowym lub polać odrobiną miodu. Będzie też świetnie smakował, gdy posypiecie go cynamonem.

Przepis na chlebek jabłkowy

Potrzebne składniki:

  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 filiżanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pokrojone w kostkę zielone jabłko
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub pekan).

.Kruszonka:

  • 5 łyżek zimnego masła
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Polewa waniliowa:

  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Formę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  2. Utrzyjcie w misce masło i cukier. Dodajcie jajka, mleko i wanilię.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Dodajcie mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  5. Dodajcie jabłka i orzechy.
  6. Masę przełóżcie do formy do pieczenia.
  7. Wszystkie produkty na kruszonkę wymieszajcie ze sobą za pomocą miksera i przełóżcie na wierzch ciasta.
  8. Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  9. Całość pieczcie przez 55-60 minut – do momentu, aż wykałaczka wbita w chlebek będzie czysta.
  10. Żeby przygotować polewę – wymieszajcie wszystkie składniki na gładką masę, a następnie polejcie nią ciasto.


Z jakich owoców można jeszcze przygotować chlebek?

Pyszny chleb możecie upiec też z dodatkiem żurawiny. Dobrym pomysłem będzie również wykorzystanie mieszanki owocowej (np. suszonych moreli, śliwek, itp.). Możecie użyć też miksu świeżych owoców: np. gruszek, bananów, jabłek. 

Koniecznie spróbujcie także chlebka z dodatkiem melona kandyzowanego, ananasa, mango i suszonych wiśni. Jako dodatek do takich wypieków idealnie sprawdzą się rodzynki, migdały, orzechy laskowe.