Chlebek jabłkowy, czyli pyszny wypiek, doskonale sprawdzi się jako słodki deser, ale też pyszne śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Możecie posmarować go masłem, kremem orzechowym lub polać odrobiną miodu. Będzie też świetnie smakował, gdy posypiecie go cynamonem.
Przepis na chlebek jabłkowy
Potrzebne składniki:
- 1/2 szklanki miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 filiżanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pokrojone w kostkę zielone jabłko
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub pekan).
.Kruszonka:
- 5 łyżek zimnego masła
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu.
Polewa waniliowa:
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Formę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Utrzyjcie w misce masło i cukier. Dodajcie jajka, mleko i wanilię.
- Całość dokładnie wymieszajcie.
- Dodajcie mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Dodajcie jabłka i orzechy.
- Masę przełóżcie do formy do pieczenia.
- Wszystkie produkty na kruszonkę wymieszajcie ze sobą za pomocą miksera i przełóżcie na wierzch ciasta.
- Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
- Całość pieczcie przez 55-60 minut – do momentu, aż wykałaczka wbita w chlebek będzie czysta.
- Żeby przygotować polewę – wymieszajcie wszystkie składniki na gładką masę, a następnie polejcie nią ciasto.
Z jakich owoców można jeszcze przygotować chlebek?
Pyszny chleb możecie upiec też z dodatkiem żurawiny. Dobrym pomysłem będzie również wykorzystanie mieszanki owocowej (np. suszonych moreli, śliwek, itp.). Możecie użyć też miksu świeżych owoców: np. gruszek, bananów, jabłek.
Koniecznie spróbujcie także chlebka z dodatkiem melona kandyzowanego, ananasa, mango i suszonych wiśni. Jako dodatek do takich wypieków idealnie sprawdzą się rodzynki, migdały, orzechy laskowe.