Po olej kokosowy powinniście sięgać jak najczęściej. Wynika to z jego bogactwa w witaminy (z grupy B, C i E) oraz składniki mineralne (magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor i cynk). Co więcej, jest to jedyny tłuszcz, który nie ma w zwyczaju odkładać się w biodrach, poprawia także pamięć i koncentrację. Doskonale pielęgnuje również włosy i skórę. Świetnie sprawdzi się też na wakacjach, ponieważ komary bardzo nie lubią jego zapachu.

Olej kokosowy pomaga zachować szczupłą sylwetkę

Olej kokosowy doskonale sprawdzi się w przypadku wszystkich osób, które są na diecie. Skutecznie zapobiega przybieraniu na wadze i otyłości, dotyczy to zwłaszcza okolicy brzucha. Z czego wynikają jego odchudzające właściwości? Istotna jest zawartości cząsteczek MCT (trójglicerydów średniołańcuchowych). Sprawiają one, że po spożyciu olej kokosowy nie jest magazynowany w komórkach tłuszczowych (tak jak dzieje się to w przypadku innych tłuszczów). Jest od razy transportowany do wątroby, a tam wykorzystywany jako paliwo dla mózgu i całego organizmu.

Dodatkowo olej kokosowy przyspiesza też metabolizm i zwiększa zużywanie energii. Jest też sycący, dlatego na długo zaspokaja apetyt.

Olej kokosowy poprawia odporność

Wynika to z dużej ilości kwasu laurowego (tego samego, który obecny jest w pokarmie kobiety). Posiada także właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu wzmacnia naturalną odporność organizmu. Pomaga on zwalczać przeziębienie, wirus opryszczki i bakterię powodującą wrzody – Helicobacter pylori.

Olej kokosowy zawiera także kwas kaprylowy, który ma właściwości przeciwgrzybicze. Dlatego świetnie sprawdza się jako naturalny probiotyk podczas antybiotykoterapii, wzmacniając florę jelitową. Można używać go także do robienia naturalnej pasty do zębów (wystarczy, że zmieszacie go z sodą oczyszczoną i ksylitolem).

Olej kokosowy zapobiega chorobom układu krążenia

Olej kokosowy nie zawiera cholesterolu. Z kolei jego regularne jedzenie korzystnie wpływa na poziom tego, który już znajduje się w waszym organizmie. Ma on też działanie przeciwmiażdżycowe, zwiększa ilość tzw. cholesterolu dobrego HDL i obniża wartości „złego” LDL. Zapobiega to rozwojowi dolegliwości układu  krążenia. Olej kokosowy korzystnie wpływa też na metabolizm cukrów, a to z kolei jest istotne dla osób chorujących na cukrzycę.

Olej kokosowy polepsza pamięć

Olej kokosowy wpływa też korzystnie na funkcjonowanie mózgu. Cząsteczki MCT zamieniane są w organizmie na związki ketonowe, a te mogą się okazać kluczowe w leczeniu żywieniowym chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Już 4 łyżki tego oleju sprawią, że do umysłu chorych dotrze odpowiednie "paliwo", którego, nie dostarcza się, stosując zwykłą dietę (w wypadku tych dolegliwości mózg przestaje odpowiednio korzystać z glukozy).

Korzystny wpływ oleju kokosowego na włosy i skórę

Kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego świetnie wpływają też na skórę, odżywiając ją i nawilżając. Wygładzają również włosy. Dodatkowo tłuszcz ten chroni, działając niczym filtr SPF 10. Zawarty w nim kwas laurowy z kolei, dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom, pomaga w zwalczaniu trądziku.