Bez tradycyjnej sałatki jarzynowej żadne święta nie mogą się odbyć. To danie zna każdy i wszystkim chyba kojarzy się ze spotkaniami w rodzinnym gronie. Niektórzy jednak za sałatką nie przepadają ze względu na składniki, jakie się w niej znajdują - mowa tutaj choćby o groszku w puszce. Jeżeli macie u siebie w domu osoby, które nie tkną sałatki jarzynowej właśnie przez ten składnik, mamy poradę idealną dla was.  

Jaki groszek wybrać do sałatki jarzynowej?

Najczęściej w sałatce jarzynowej ląduje groszek konserwowy, oczywiście wcześniej odsączony. Sezon na groszek jest bardzo krótki, więc nikogo nie dziwi taki wybór. Jednak nie wszystkim odpowiada smak takiego groszku. Jest dość intensywny, słony i może zdominować smak sałatki. Również tekstura groszku z puszki pozostawia wiele do życzenia - jest on bardzo miękki, co nie każdemu odpowiada. Rozwiązaniem jest całkowite pominięcie tego składnika w sałatce lub zastąpienie go… groszkiem mrożonym! Wystarczy wrzucić go do wrzącej wody na 2, maksymalnie 3 minuty, odcedzić i poczekać, aż ostygnie. Tak przygotowany groszek wymieszajcie z resztą warzyw, dodajcie przyprawy, majonez i gotowe. 

Jak zrobić dobrą sałatkę jarzynową?

 Sekretem smacznej sałatki jarzynowej są aromatyczne warzywa - a takie będą tylko te, na których gotował się rosół. Jeżeli więc zależy wam na smaku sałatki, używajcie do niej tylko takich warzyw. 
Należy też zadbać o składniki. W żadnym razie nie powinno się dodawać do sałatki jarzynowej cebuli. To warzywo ma bardzo intensywny zapach, który zdominuje potrawę i może sprawić, że o wiele szybciej się ona zepsuje.