Idealna karkówka powinna być tak miękka, delikatna i soczysta, żeby rozpływała się w ustach. Niestety, pomimo stosowania wymyślnych marynat i kombinacji przypraw, nie zawsze się taka udaje. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Wystarczy dodać do mięsa coś, co zwykle macie w kuchni.
Jak szybko zmiękczyć karkówkę?
Upieczenie, ugrillowanie czy usmażenie dobrej karkówki to nie lada wyzwanie, gdyż często wychodzi ona twarda jak podeszwa. Wystarczy jednak wymoczyć mięso w marynacie z dodatkiem soku z cytryny lub octu, a szybko stanie się delikatne i miękkie. Obecny w tych produktach kwas rozpuści zawarte we włóknach mięśniowych białka, przez co karkówka stanie się maksymalnie delikatna. W podobny sposób zadziała też kiwi i ananas, zawierające w sobie enzymy, przyspieszające kruszenie mięsa. Każdą marynatę warto więc wzbogacić pulpą lub sokiem z tych owoców.
Zawsze trzeba jednak pamiętać o tym, aby nie przesadzać z ilością takich dodatków, gdyż w nadmiarze zrobią one więcej złego niż dobrego. Należy więc zachować umiar, bo zbyt dużo kwaśnych dodatków sprawi, że mięso stanie się galaretowate.
W czym moczyć karkówkę? Inne sposoby
Jeśli nie macie akurat pod ręką octu ani wymienionych wyżej owoców, możecie użyć też innych produktów, o podobnym działaniu. W kuchni znajdziecie wiele takich składników, a zaliczają się do nich między innymi:
- maślanka,
- zsiadłe mleko,
- kefir,
- jogurt naturalny,
- coca-cola,
- piwo,
- czerwone wino,
- spirytus.