Jeśli doskwierają wam różne dolegliwości i chcecie zadbać o organizm, wcale nie musicie wydawać fortuny na witaminy i minerały w tabletkach. Wystarczy, że włączycie do codziennej diety ten napar, a szybko poczujecie się lepiej.
Co pić, aby oczyścić i wzmocnić organizm?
Jeśli szukacie naturalnych sposobów na radzenie sobie z przeróżnymi dolegliwościami, koniecznie zacznijcie parzyć napar z pietruszki. Choć to warzywo kojarzy nam się raczej z zupami, to okazuje się, że warto zrobić z niego również herbatkę. Taki napar pietruszkowy to tani, banalnie prosty, a co najważniejsze skuteczny sposób na poprawę kondycji całego organizmu. Wszystko dlatego, że zarówno korzeń, jak i natka pietruszki kumulują w sobie mnóstwo dobroczynnych witamin i minerałów. Zielone listki są prawdziwą bombą witaminy C (mają jej więcej niż cytryna), żelaza i przeciwutleniaczy, a biały korzeń to cenne źródło magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Połączenie wszystkich tych składników sprawia, że napar przygotowany z tego warzywa zbawiennie działa na cały organizm.
Na co pomaga herbata z pietruszki?
- wzmacnia odporność,
- działa przeciwbólowo,
- łagodzi wzdęcia,
- wspomaga trawienie,
- oczyszcza drogi moczowe,
- pomaga pozbyć się nadmiaru wody,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- leczy infekcje pęcherza nerek,
- pomaga przy leczeniu kamicy nerkowej,
- obniża poziom cukru we krwi,
- łagodzi bóle menstruacyjne,
- łagodzi kaszel.
Herbata z pietruszki - przepis
Składniki:
- 0,5 l wody
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
1. Z korzeń pietruszki myjemy (nie obieramy) i kroimy w cienkie plastry. Natkę również dokładnie myjemy i siekamy.
2. Plastry pietruszki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut.
3. Po 15 minutach do wywaru dorzucamy posiekaną natkę i gotujemy wszystko jeszcze przez 3-4 minuty.
4. Gotowy napar odcedzamy i lekko studzimy, a następnie dosładzamy miodem.
Jak długo można pić wywar z pietruszki?
Tak przygotowaną herbatkę pijemy 2 razy dziennie po 1 szklance przez tydzień.