Ozorki w sosie musztardowym to ciekawy pomysł na smaczny i sycący posiłek. Dzięki długiemu gotowaniu na niskim ogniu, danie odznacza się idealną konsystencją. Podajemy je zazwyczaj w towarzystwie ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Ozorki wieprzowe – czym się charakteryzują?

Ozór wieprzowy należy do podrobów i jest to język świni. Stanowi cenne źródło witamin oraz soli mineralnych takich jak żelazo, magnez, fosfor. Należy zaznaczyć, że 100 g produktu odpowiada ok. 200 kcal. Ozorki świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie. Możemy je upiec, ugotować, a nawet usmażyć. Warto dodatkowo polać je sosem musztardowym, czosnkowym bądź chrzanowym. Niektórzy przyrządzają je w galarecie. W takim wydaniu rewelacyjnie smakują skropione sokiem z cytryny. Ozorki wchodzą w skład wielu zup. Wspaniale komponują się również z gulaszem.

Ozorki w sosie musztardowym – przepis 

Ozorki w sosie musztardowym zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ważne jest, żeby gotować je do momentu, kiedy staną się idealnie miękkie. Zazwyczaj zajmuje to przynajmniej ok. 1-1,5 godziny. Do przygotowania tej rewelacyjnej potrawy potrzebujecie następujących składników:

  • 4 ozorki wieprzowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki musztardy dijon,
  • 1 marchew,
  • 1 seler,
  • 1 pietruszka,
  • 300 ml bulionu.

Na początku ozory umyjcie i wytnijcie znajdujące się u nasady gruczoły ślinowe. W międzyczasie zagotujcie wodę w dużym garnku. Dodajcie podroby. Wrzućcie warzywa, liść laurowy, sól, pieprz oraz ziele angielskie. Całość gotujcie przez ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjmijcie ozorki, włóżcie je na chwilę do zimnej wody, a następnie obierzcie je ze skóry. Wrzućcie je z powrotem do garnka. Całość podgrzewajcie jeszcze przez 30 minut.

Z masła oraz mąki zróbcie zasmażkę. Połączcie ją z bulionem, musztardą i podgrzewajcie, aż zgęstnieje.

Ozorki wyłóżcie na talerz i polejcie sosem musztardowym. Gotowe danie fantastycznie smakuje w towarzystwie ziemniaków lub świeżego pieczywa.