Nie wyobrażacie sobie obiadu bez surówki, ale nie macie akurat pod ręką marchewki, buraczków czy ogórka? Jest pewien inny składnik, z którego wczarujecie genialną surówkę, choć mało kto o tym wie. Często wykorzystujemy w kuchni ten produkt, jednak nie w całości. Tymczasem nagminnie wyrzucana część jest równie smaczna i wartościowa. 

Jak zrobić surówkę z resztek?

Mało kto zastanawia się, czy łodyga brokuła nadaje się do jedzenia i zwykle ją wyrzucamy, tymczasem okazuje się, że jest ona nie tylko jadalna, ale i przepyszna. Wspaniale chrupie i ma przyjemny smak, co sprawia, że jest idealnym materiałem na wszelkiego rodzaju surówki. Należy tylko obrać łodygę brokuła, a następnie zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach, a otrzymamy fantastyczną bazę. Potem wystarczy już tylko dodać do inne warzywa, zioła i prosty sos, aby przerobić kuchenny "odpad" na zdrowy i pełnowartościowy dodatek do obiadu. 

Przepis na surówkę z łodygi brokuła

Składniki:

  • 1 łodyga brokuła
  • 1 jabłko
  • 1 niewielka marchew
  • 1 łyżka majonezu
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek

Przygotowanie:

1. Łodygę brokuła myjemy, a następnie obieramy z twardej skóry. Obieramy też jabłko i marchew.

2. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a koperek drobno siekamy.

3. Starte wiórki wrzucamy do jednej miski i mieszamy z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Gotową surówkę wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Co zrobić z łodygi od brokuła? Inne pomysły

Jeśli nie macie akurat ochoty na surówkę, łodygę brokuła możecie wykorzystać na wiele innych sposobów. Przygotujecie z niej również:

  • zupę krem,
  • pesto,
  • warzywną zapiekankę,
  • omlet,
  • kiszonki.