Nie wyobrażacie sobie obiadu bez surówki, ale nie macie akurat pod ręką marchewki, buraczków czy ogórka? Jest pewien inny składnik, z którego wczarujecie genialną surówkę, choć mało kto o tym wie. Często wykorzystujemy w kuchni ten produkt, jednak nie w całości. Tymczasem nagminnie wyrzucana część jest równie smaczna i wartościowa.
Jak zrobić surówkę z resztek?
Mało kto zastanawia się, czy łodyga brokuła nadaje się do jedzenia i zwykle ją wyrzucamy, tymczasem okazuje się, że jest ona nie tylko jadalna, ale i przepyszna. Wspaniale chrupie i ma przyjemny smak, co sprawia, że jest idealnym materiałem na wszelkiego rodzaju surówki. Należy tylko obrać łodygę brokuła, a następnie zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach, a otrzymamy fantastyczną bazę. Potem wystarczy już tylko dodać do inne warzywa, zioła i prosty sos, aby przerobić kuchenny "odpad" na zdrowy i pełnowartościowy dodatek do obiadu.
Przepis na surówkę z łodygi brokuła
Składniki:
- 1 łodyga brokuła
- 1 jabłko
- 1 niewielka marchew
- 1 łyżka majonezu
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek
Przygotowanie:
1. Łodygę brokuła myjemy, a następnie obieramy z twardej skóry. Obieramy też jabłko i marchew.
2. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a koperek drobno siekamy.
3. Starte wiórki wrzucamy do jednej miski i mieszamy z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Gotową surówkę wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Co zrobić z łodygi od brokuła? Inne pomysły
Jeśli nie macie akurat ochoty na surówkę, łodygę brokuła możecie wykorzystać na wiele innych sposobów. Przygotujecie z niej również:
- zupę krem,
- pesto,
- warzywną zapiekankę,
- omlet,
- kiszonki.