Te ciastka to ratunek na czarną godzinę, gdy przychodzi ochota na słodkie, a szafki świecą pustkami. Zrobicie je jedynie z 3 składników i tylko w 15 minut, a wyglądać będą pięknie i smakować genialnie. Najlepsze jest jednak to, że składają się z samych zdrowych produktów, więc można jeść je bez wyrzutów sumienia. Spróbujcie raz, a zakochacie się w nich od pierwszego kęsa.

Szybki deser bez wyrzutów sumienia

Zapomnijcie o kalorycznych markizach z kremem i biszkoptach w czekoladzie. Proste ciasteczka owsiane z bananem i miodem w mig zaspokoją chęć na słodycze, a nie znajdziecie w nich grama cukru, jajek ani masła. Przyda się tylko dojrzały banan lub dwa, który nie tylko doda wspaniałego, delikatnego smaku, ale i sklei całość bez potrzeby dodawania białek i żółtek. W tym przepisie nie przyda się też mąka, bo podstawą ciasteczek są płatki owsiane o znacznie cenniejszych wartościach odżywczych i przyjemnie chrupiącej teksturze.

Wszystko to wystarczy dosłodzić odrobiną miodu i wymieszać, a powstanie genialna masa, którą możemy od razu formować w kuleczki i lekko je rozpłaszczać na blaszce, by powstały zgrabne ciasteczka, lub urozmaicać dowolnymi dodatkami. Do takich ciastek możemy dosypać wszelkie ulubione bakalie, orzechy i ziarna. Sprawdzi się tu też łyżka masła orzechowego, szczypta cynamonu czy drobno pokrojone kawałki ciemnej czekolady. Dodatki jednak pozostawiamy już waszej kulinarnej wyobraźni. Dla purystów deserowych mamy wersję podstawową. 

Jak zrobić ciastka owsiano-bananowe?

Z tym banalnie prostym przepisem poradzą sobie nawet dzieci, gdyż przygotowywanie owsiano-bananowych ciastek nie wymaga podgrzewania, miksowania, ubijania, zagniatania czy wałkowania. Dlatego chcąc włączyć maluchy do wspólnego pichcenia, koniecznie sięgnij po właśnie tego typu prosty deser. 

Wystarczy rozgnieść widelcem 2 dojrzałe banany na gładką papkę i wymieszać je ze szklanką płatków owsianych oraz łyżką miodu. Gotową masę wykładamy łyżką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasteczka owsiane pieczemy przez około 15 minut, aż będą złociste i chrupiące.