Nie macie czasu na gotowanie, ale lubicie posiłki na ciepło? Ta zupa to idealny przepis dla wszystkich zabieganych. Możecie zapomnieć o długim gotowaniu w wielkim garze. Potrzebujcie tylko 1 naczynia i kilku składników, a całość nie zajmie dłużej niż 5 minut. Brzmi jak marzenie? Spróbujcie sami, a będziecie zachwyceni.

Jak zrobić zupę bez gotowania?

Kiedy macie ochotę na ciepłą zupę, ale nie chce się wam gotować, wcale nie musicie sięgać po gotowce z proszku. Okazuje się, że przepyszną i sycącą domową zupę można zrobić w kilka minut, nie włączając nawet palnika. Potrzebne będą tylko sos sojowy, imbir, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy i kukurydza z puszki, zioła i makaron ryżowy bądź sojowy. Teraz wystarczy wrzucić przyprawy, warzywa, zioła i makaron ryżowy do jednego naczynia, zalać wszystko wrzątkiem i poczekać kilka minut. Taki rodzaj makaronu błyskawicznie zmięknie, a wszystkie inne składniki są tak wyraziste, że muszą być gotowane i wystarczy je tylko wymieszać. W ten sposób otrzymamy zdrową, domową azjatycką zupę, która bije na głowę wszystkie chińskie zupki instant.

Tym sprytnym przepisem podzieliła się na TikToku użytkowniczka @nathallae, czyli Natalia Maszkowska, znana i lubiana kucharka, którą widzowie poznali dzięki kulinarnemu show MasterChef. To krótkie wideo w ciągu zaledwie 2 dni zobaczyło już ponad 120 tysięcy osób.

@nathallae Zupa bez gotowania, wystarczą 2 minuty! 🐷 #instant #zupa #prosteprzepisy ♬ I Put a Spell on You (From "Fifty Shades of Grey") - Soundtrack Wonder Band

Przepis na zupę bez gotowania

Składniki:

  • starty imbir
  • miód
  • uprażony sezam
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • kukurydza konserwowa
  • świeże zioła
  • cienki makaron ryżowy lub sojowy
  • szczypiorek do dekoracji
  • opcjonalnie pasta tahini i papryczka chilli

Przygotowanie:

1. Starty na drobnych oczkach imbir, a także miód, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i prażony sezam mieszamy w słoiczku (na tym etapie można opcjonalnie dodać też pastę tahini i posiekaną papryczkę chilli).

2. Następnie dorzucamy odsączoną kukurydzę z puszki, posiekane zioła oraz makaron i wszystko zalewamy wrzątkiem. Zakrywamy wieczko i czekamy kilka minut aż makaron zmięknie.

3. Gotową zupę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.