Nie macie pomysłu na szybki i niedrogi obiad? A może jesteście tuż przed zakupami, więc w lodówce niewiele co zostało? Ten przepis to najlepszy wybór we wszystkich takich sytuacjach. Smakuje pysznie i syci na długo, a robi się go tylko z kilku prostych i tanich składników. Kiedy raz przetestujecie tę, zupę, to zostanie ona już na zawsze w waszych domowych jadłospisach.
Prosty pomysł na zupę z niczego
Macie ochotę na gęstą i treściwą zupę, ale w szafkach i lodówce niewiele zostało? Uratuje was zupa dziadowska na bazie ziemniaków, maślanki i boczku. Do tego potrzebnych będzie już tylko kilka warzyw i podstawowe przyprawy. Choć lista składników jest krótka, a przygotowanie banalnie proste i szybkie, to efekt zachwyca aromatem i smakiem. Taka zupa trafi we wszystkie gusta i z pewnością szybko zniknie ze stołu. Przepisem na to danie podzieliła się na TikToku użytkowniczka @nathallae, czyli Natalia Maszkowska, znana z udziału w kulinarnym show MasterChef. Krótkie wideo szybko zdobyło popularność i odtworzono je już ponad 120 tysięcy razy.
@nathallae Zupa z niczego! Znasz? #prosteprzepisy #szybkieprzepisy #zupa ♬ Hold the Line - Toto
Przepis na dziadowską zupę
Składniki:
- 1 l maślanki
- 700 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć. Gotujemy wszystko do miękkości.
2. W tym czasie obieramy i drobno siekamy czosnek z cebulą, a następnie szklimy je na maśle. Po chwili dorzucamy pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy wszystko razem na złoty kolor i dorzucamy do zupy.
3. Zupę zabielamy zahartowaną maślanką i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.