Na imprezach, urodzinach i wszelkich innych towarzyskich spotkaniach nie może zabraknąć smacznego jedzenia na stole. Powinno być nie tylko dobre, ale również pożywne i sycące. W końcu (o ile humor dopisuje) goście spędzą u nas co najmniej kilka godzin i nie można pozwolić na to, by siedzieli przy stole z burczącymi brzuchami. Właśnie przy takich okazjach świetnie sprawdzają się tzw. sałatki imprezowe, w których można znaleźć nie tylko warzywa, ale na przykład makaron czy mięso. Poznajcie przepis na chrupiącą i pyszną sałatkę z szynką - hit każdej imprezy. 

Przepis na prostą sałatkę z szynką

Do zrobienia tej sałatki przygotujcie sobie spory kawałek szynki, o wadze od 300 do nawet 400 g. Dobrze sprawdzi się szynka parzona i wędzona, najlepiej ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Do tego jeszcze 1 puszka kukurydzy (250 g), 1 papryka, 2 ogórki konserwowe, 3 ugotowane jajka, 3-4 łyżki majonezu oraz sól, pieprz i ulubione zioła. 

Jak przygotować sałatkę z szynką?

Zacznijcie od ugotowania jajek na twardo. Gdy już będą gotowe, ostudźcie je i od razu obierzcie. Następnie pokrójcie jajka, szynkę oraz warzywa w drobną kostkę. Wszystko wsypcie do miski na sałatkę. Kukurydzę odsączcie z zalewy i dodajcie do reszty składników. Teraz jeszcze tylko majonez, sól i pieprz oraz zioła. Sprawdzi się natka pietruszki i koperek, ale możecie dodać dowolne, lubiane przez siebie zioła. Teraz wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się połączą. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, dlatego warto włożyć ją do lodówki na co najmniej godzinę, zanim podacie ją na stół. Jeśli szkoda wam czasu, poczekajcie minimum 15 minut przed podaniem - warto dać składnikom chwilę, by się „przegryzły”. 

Jak podkręcić smak sałatki?

Podany wyżej przepis na sałatkę jest uniwersalny - to znaczy, że praktycznie każdemu będzie smakować. Jest jednak dość łagodna, dlatego jeśli wolicie mocniejsze smaki, warto dodać do sałatki niewielką ilość soku z cytryny lub octu, by nadać jej intensywniejszego aromatu. Możecie też pokusić się o dodanie kilku plasterków świeżej papryczki chili lub szczypty tej samej przyprawy, ale w formie sproszkowanej.