Lubicie kapary i często dodajecie je do łososia, sałatek, past czy jajek? Od dzisiaj nie musicie już wkładać ich do sklepowego koszyka, gdyż możecie zrobić je samodzielnie w domu i to za pół darmo. Wystarczy wykorzystać znaną roślinę z podwórka. Depczemy po niej na każdym kroku, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że można z niej wyczarować taki przysmak. Koniecznie sprawdźcie, o czym mowa, a będziecie robili ten przepis co roku.

Tanie kapary prosto z podwórka

Kapary to popularny składnik kuchni francuskiej czy włoskiej, ale okazuje się, że mamy ich rodzimy zamiennik prosto z naszego podwórka. Świetnym zastępcą tego słonego przysmaku są bowiem pączki mniszka lekarskiego, które po zamarynowaniu do złudzenia przypominają kapary zarówno wyglądem, jak i smakiem. Wystarczy wykorzystać zalewę podobną jak do ogórków, cukinii czy papryki, czyli zagotować wodę z octem, cukrem i przyprawami. Niezwykle ważną kwestią jest jednak to, że marynaty nie wolno gotować w aluminiowym garnku.

Jak zrobić kapary z mniszka lekarskiego?

Przygotowanie zalewy to pikuś, jednak cały sekret przepisu na polskie kapary tkwi w odpowiednim zebraniu samych pączków mniszka. Tu istotne są 3 kwestie:

  • zawsze zrywamy pączki w mało ruchliwych miejscach, z dala od ulic i zanieczyszczeń,
  • zbieramy tylko same ich główki, bez ogonków,
  • po przyniesieniu zbiorów do domu dokładnie myjemy je na sicie pod bieżącą wodą.

Jeśli będziemy trzymać się tych wytycznych, domowe kapary z pewnością wyjdą doskonale.

Przepis na kapary z mniszka

Składniki:

  • kilka garści świeżych pączków mniszka lekarskiego
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Kroki przygotowania:

1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w garnku, a następnie zagotowujemy mieszankę pod przykryciem. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. 

2. Pączki mniszka dokładnie płuczemy na sicie, a następnie przekładamy je do wyparzonych słoików. Następnie zalewamy je jeszcze gorącą marynatą i od razu zakręcamy pokrywki. 

3. Tak przygotowane słoiki odstawiamy w ciemne miejsce na 1 dobę, a już kolejnego dnia będą gotowe do spożycia.