Polskie cytryny to jedne z najbardziej niedocenianych owoców. Regularnie spotykacie ten krzew w parkach i ogródkach, jednak mało kto zwraca na niego uwagę. Tymczasem te czerwone drobinki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które genialnie wpływają na organizm. Zobaczcie, jak wiele dobrego w sobie kryją, a już nigdy nie ominiecie ich na podwórku.
Polskie cytryny prosto z podwórka
Polskimi cytrynami lub cytrynami północy nazywa się owoce berberysu, czyli popularnego krzewu z ogródków i parków. Ten przydomek został im nadany ze względu na bogactwo witaminy C, jednak to nie wszystko, co mają do zaoferowania. W tych niewielkich czerwonych drobinkach znajdują się bowiem również: berberyna, garbniki, flawnoidy, rutyna, sole mineralne i kwasy organiczne.
Owoce berberysu - właściwości
Na co stosuje się berberys? Każda ta mała drobinka to prawdziwy skarb dla organizmu:
- działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
- poprawiają metabolizm,
- regulują poziom glukozy,
- wzmacniają odporność,
- poprawiają nastrój i zmniejszają stres,
- pomagają przy bezsenności,
- poprawiają koncentrację
- zmniejszają obrzęki,
- pomagają przy bólach reumatycznych.
Jak jeść owoce berberysu?
Aby jak najprościej wykorzystać potencjał tych owoców, najlepiej zaparzyć z nich napar. Aby go zrobić, wystarczy zalać 2 łyżki suszonych owoców berberysu szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Taka herbata z berberysu pomaga przy przeziębieniach, zmniejsza napięcie i stres oraz pomaga wzmocnić koncentrację.
To jednak nie wszystko, co można z nich wyczarować. Jeśli macie więcej czasu, możecie zamienić owoce berberysu w pyszne domowe soki, syropy, konfitury czy nalewki. Co ciekawe, suszone i zmielone owoce berberysu stosuje się również jako przyprawę.
Suszone owoce berberysu można kupić w wielu sklepach i w sieci, jednak jeśli chcecie zbierać je samodzielnie, pamiętajcie, że jadalne są tylko owoce berberysu pospolitego, natomiast pozostałe gatunki berberysów mogą być szkodliwe, a nawet trujące.
Napar z berberysu - przeciwwskazania
Pomimo cennych właściwości, herbatka z berberysu nie jest wskazana każdemu. Nie powinny pić jej dzieci i kobiety w ciąży oraz osoby chorujące na cukrzycę, nadciśnienie, żółtaczkę oraz jaskrę.
Należy też zapamiętać, że nawet nie mając żadnych przeciwwskazań, nie można zbyt długo przyjmować owoców bereberysu, gdyż zawarte w nich alkaloidy po jakimś czasie odkładają się w wątrobie.