Spuściliście wzrok z garnka tylko na chwilkę, a biała piana zdążyła już zalać cały palnik? To niestety częsta przypadłość, która spotkała chyba każdego, kto choć raz podgrzewał mleko. Jest jednak na to prosty trik, który znały wszystkie sprytne panie domu. Sprawdźcie, jak banalnie łatwo uniknąć sprzątania kuchenki.

Dlaczego mleko kipi?

Częstą przyczyną uciekania mleka jest jadalny postrach z dzieciństwa, czyli kożuch. Działa on niczym elastyczna pokrywka, pod którą buzują bąbelki z gotującego się mleka. Pod przykryciem rośnie ciśnienie, a pęcherzyki powietrza nie mają jak uciec, więc zaczynają napierać, podnosząc cały płyn do góry. Przez to w końcu kożuch pęka i ciśnienie gwałtownie spada, a wtedy mleko wycieka z garnka. 

Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało?

Aby mleko nie wykipiało, wcale nie musicie nad nim stać i ciągle je mieszać. Okazuje się, że jest znacznie prostszy sposób na uniknięcie kuchennej katastrofy. Wystarczy tylko posmarować brzegi garnka masłem, a wtedy mleko nie będzie uciekało. Tłusta warstwa na krawędziach naczynia skutecznie zablokuje podnoszący się płyn, sprawiając, że zostanie on na swoim miejscu. Ważne, aby warstwa masła sięgała powyżej poziomu mleka. Jeśli nie macie pod ręką osełki, zamiast masła możecie użyć też oliwy lub oleju, które zadziałają dokładnie w ten sam sposób. 

Jak zapobiec wykipieniu mleka? Inne sposoby

Skończyło wam się masło i olej, a może nie przekonuje was dodawanie tłuszczu? W takim razie wypróbujcie inne triki na kipiące mleko. Aby nabiał nie uciekał z garnka, możecie również:

  • wrzucić do gotującego się mleka kilka kostek lodu,
  • ułożyć w poprzek garnka drewnianą łyżkę lub łopatkę,
  • lekko przykryć garnek pokrywką, zostawiając wąską szczelinę,
  • zaopatrzyć się w specjalną wkładkę do garnka, czyli tak zwany kipichron.