Gdy zaczyna się sezon na grillowanie, królują w nim oczywiście karkówka, kiełbasa i żeberka. Te ostatnie mogą być jednak dość trudne do zrobienia, ponieważ wymagają sporo czasu na grillu - a nie każdy ma na tyle cierpliwości, by odpowiednio długo pilnować pieczenia żeberek. Jeżeli robicie imprezę przy grillu, nie musicie zupełnie z żeberek rezygnować - wystarczy upiec je w piekarniku i podać z resztą mięsa lub pod sam koniec dopiec je na grillu. Wyjdą przepyszne, gdy zrobicie je zgodnie z metodą podaną w poniższym przepisie. Sekretem jest pyszny sos oraz specjalna technika pieczenia, dzięki której żeberka wychodzą wprost wyśmienite.
Przepis na żeberka w sosie BBQ
Składniki:
Na porcję dla 4 osób potrzeba:
- 2 żeberek wieprzowych
- oliwy z oliwek
- trochę octu
- ziół
- soli i pieprzu do smaku
Z kolei do przyrządzenia sosu BBQ przygotujcie sobie:
- 150 g ketchupu
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżkę sosu sojowego
- 1 łyżeczkę czosnku granulowanego
- 1 łyżeczkę cebuli suszonej
- 1 łyżeczkę musztardy Dijon
Przygotowanie:
Umyjcie i oczyśćcie żeberka. Następnie posypcie je solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (np. prowansalskimi, majerankiem, oregano). Polejcie oliwą i niewielką ilością octu, a następnie natrzyjcie dobrze, by rozprowadzić przyprawy po całym mięsie. Oliwa nada mu soczystości, a dodatek octu sprawi, że będzie bardziej miękkie.
Następnie zawińcie żeberka w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Ułóżcie je na dużej blasze do pieczenia i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, w termoobiegu. Pieczcie przez godzinę, a po tym czasie wyłączcie piekarnik i zostawcie mięso w środku na kolejną godzinę.
W międzyczasie, gdy żeberka będą się piekły, wy przygotujcie sos ze wszystkich podanych wyżej składników. Dokładnie wymieszajcie. Po dwóch godzinach, gdy mięso będzie już upieczone, ostrożnie odwińcie folię aluminiową (uwaga - jest gorąca!) i posmarujcie żeberka sosem BBQ z obu stron. Najlepiej się sprawdzi silikonowy pędzelek.
Ponownie włóżcie blaszkę z żeberkami do piekarnika, tym razem nagrzanego do 220 stopni (tryb góra-dół) i pieczcie przez 10-15 minut. Nie zawijajcie mięsa z powrotem w folię i dajcie mu się przypiec z wierzchu. Możecie też, zamiast wkładać żeberka do piekarnika, dopiec je na grillu. Smacznego!