Soczyste żeberka to amerykański klasyk. Choć kojarzą się wam pewnie z potrawą z grilla, to będą też doskonale smakować upieczone w piekarniku. Będą świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów czy innych mięsnych pieczeni. Przecież nie zawsze na niedzielny obiad trzeba serwować schabowego. Tajemnica obłędnie smacznych i aromatycznych żeberek tkwi w odpowiedniej marynacie. Jeśli spróbujecie tej z przepisu poniżej – przepadniecie, będzie naprawdę pysznie.

Marynata do żeberek z zaskakującym składnikiem

Głównym nośnikiem smaku tej marynaty jest czosnek – to właśnie dzięki niemu wasze żeberka nabiorą wyrazistego aromatu, którego nie zapomnicie przez długi czas. Do przygotowania tych "czosnkowych żeberek" będziecie potrzebować jeszcze kilku składników.

Połączenie czosnku, musu jabłkowego, keczupu, sosu sojowego i soku z cytryny to strzał w dziesiątkę. Wszystkie produkty doskonale ze sobą współgrają, a przyprawy takie jak cukier, cynamon czy słodka papryka sprawią, że smak żeberek będzie jeszcze lepszy.

Przepis na "czosnkowe żeberka"

Potrzebne składniki:

  • 1200 g żeberek wieprzowych
  • 100 g musu jabłkowego
  • 100 g domowego keczupu
  • 1/2 małej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 małej łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanka brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1/2 małej łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 małej łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw w misce o średniej wielkości umieśćcie przecier jabłkowy. Dodajcie do niego domowy keczup i dokładnie wymieszajcie.
  2. Później dodajcie: cały cukier, sos sojowy, sok z połowy cytryny oraz czarny pieprz, czosnek, cynamon i czerwoną paprykę.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Żeberka przełóżcie do dużej miski i zalejcie marynatą.
  5. Miskę przykryjcie folią spożywczą.
  6. Żeberka zostawcie w marynacie na ok. 30 minut.
  7. Po tym czasie przełóżcie żeberka (razem z marynatą) na blachę do pieczenia i przykryjcie folią.
  8. Całość wstawcie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczcie przez ok. 50 minut.
  9. Po tym czasie wyjmijcie żeberka z piekarnika i usuńcie folię.
  10. Blachę ponownie wstawcie do piekarnika i pieczcie przez ok. 30-40 minut. Żeberka powinny uzyskać złoty kolor.