Przyprawy to coś, bez czego nie wyobrażamy sobie gotowania. To właśnie one nadają wszystkim przepisom wyrazisty aromat i głębię smaku. Zwykle jednak wybieramy z półki w sklepie te same, dobrze znane torebeczki, podczas gdy tuż obok nich leży pewien niedoceniony skarb. Poznajcie tę przyprawę i zobaczcie, co potrafi, a na kolejnych zakupach od razu wrzucicie ją do koszyka.

Niepozorne ziarenka o wyjątkowym działaniu

Pieprz to zaraz obok soli najpopularniejsza przyprawa i absolutna podstawa w każdej kuchni. Najczęściej jednak stawiamy na ten czarny lub ewentualnie ziołowy, a zapominamy o genialnym produkcie, jakim jest pieprz cytrynowy. Pod tą nazwą kryje się mieszanka pieprzu czarnego, białego, kurkumy, skórki cytrynowej, kwasku cytrynowego, cebuli i czosnku. Dzięki takiemu bogatemu zestawieniu, ta przyprawa nie tylko dodaje potrawom wyrazistego smaku i pięknego koloru, ale przynosi też mnóstwo korzyści całemu organizmowi

Pieprz cytrynowy - właściwości

Zawarty w pieprzu przeciwutleniacz o nazwie piperyna działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a do tego wspomaga trawienie i oczyszcza z toksyn. W czosnku i cebuli natomiast kryje się cenna allina, zwana naturalnym antybiotykiem o silnych właściwości antyseptycznych. Z kolei w kurkumie znajduje się kurkumina, czyli naturalny barwnik, który obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga pracę mózgu i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Na koniec zostają jeszcze skórka i kwasek cytrynowy, a w nich wzmacniająca odporność witamina C.

Taka smakowita mieszanka jest więc prawdziwym skarbem zarówno dla ciała, jak i dla ducha, więc warto stosować ją jak najczęściej w różnego rodzaju przepisach. Zobaczcie, do czego pasuje najlepiej.

Pieprz cytrynowy - do czego go dodawać?

Ta przyprawa ma wspaniały odświeżający smak i aromat, dlatego najlepiej sprawdza się do delikatnych ryb, owoców morza oraz drobiu. Świetnie pasuje też do różnego rodzaju warzyw, zarówno tych pieczonych, smażonych, jak i grillowanych. Ponadto pieprz cytrynowy genialnie podkreśli też smak i zapach wszystkich sosów i dressingów sałatkowych.