Wielu z nas ma ten skarb w swoich ogródkach i nawet nie wiem, czy jest. Inni z kolei dobrze znają tę roślinę, ale zupełnie jej nie doceniają. Obie grupy powinny poznać jego właściwości, a wtedy nie zmarnują już ani jednego listeczka. Ten popularny "chwast" to naturalne remedium na bóle stawów i nie tylko. Zobaczcie, co jeszcze potrafi.

Zapomniany skarb z ogródka

Kojarzycie te białe baldachy drobnych kwiatów ze swoich podwórek? To podagrycznik pospolity, który od lat wykorzystuje się w leczeniu dny moczanowej, stąd też jego nazwa. Można go spotkać w ogródkach i lasach od czerwca do lipca, więc nie czekajcie ani chwili, tylko zbierajcie go właśnie teraz. Zdecydowanie warto, bo ma mnóstwo cennych właściwości dla całego organizmu. 

Podagrycznik pospolity - właściwości

Na co działa podagrycznik? Łagodzenie objawów dny moczanowej to tylko jedna z jego właściwości. Lista korzyści jest znacznie dłuższa i każdy znajdzie tu coś dla siebie:

  • łagodzi ból stawów,
  • działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • pomaga przy chorobach układu pokarmowego,
  • zwalcza biegunkę,
  • łagodzi niestrawność,
  • przynosi ulgę przy infekcjach dróg moczowych,
  • dba o prawidłową pracę wątroby,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • łagodzi problemy skórne i wspomaga gojenie się ran,
  • ma działanie uspokajające.

Jak wykorzystać podagrycznik?

Aby skorzystać z powyższych właściwości, najlepiej przygotować domowy ocet z podagrycznika. To banalnie proste, jednak najpierw musimy porządnie oczyścić liście i łodygi rośliny. W tym celu najlepiej wymoczyć podagrycznik w wodzie z sodą oczyszczoną, a następnie dokładnie wypłukać.

Dopiero teraz możemy brać się za szykowanie octu. W tym celu wkładamy liście i łodyżki podagrycznika do dużego słoja i zalewamy go 2,5 l letniej wody z dodatkiem 3 łyżek miodu. Tak przygotowaną mieszankę obciążamy czymś, aby woda przykrywała wszystkie listki, a następnie zakrywamy słoik gazą i odstawiamy na 4 tygodnie. Nie możemy jednak zapomnieć o mieszance na cały ten czas, gdyż należy mieszać zawartość słoika co drugi dzień .

Ocet z podagrycznika - jak stosować?

Domowy ocet z podagrycznika pijemy po rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1 łyżeczka na pół szklanki. Najlepiej robić to regularnie 1-3 razy dziennie przez 2 tygodnie.

Należy jednak pamiętać, że pomimo wszystkich dobroczynnych właściwości tego płynu, nie jest on wskazany każdemu. Kto nie może pić podagrycznika? Z pewnością nie powinny sięgać po niego dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące. Inne osoby powinny to natomiast skonsultować z lekarzem.