Ości w śledziach potrafią skutecznie zniechęcić do jedzenia tej potrawy. Niektórzy panicznie boją się, że utkwią im one w gardle, inni nie lubią po prostu wyjmować ich z ryby w trakcie jedzenia. Trudno się ich pozbyć również podczas przygotowywania śledzi, ponieważ są dość drobne. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu ości nie będą już problemem. Potrzebny będzie wam produkt, który na pewno każdy znajdzie w swojej kuchni.

Jak pozbyć się ości ze śledzia? Pomoże sok z cytryny

Żeby pozbyć się ości ze śledzia, musicie natrzeć rybę sokiem z cytryny. Jej właściwości sprawią, że ości staną się miękkie, a najmniejsze z nich – całkiem się rozpuszczą.

Żeby jednak wykorzystać ten sposób, musicie zarezerwować sobie trochę czasu. Namaczanie śledzi w soku z cytryny powinno trwać około 10 godzin, a więc warto pomyśleć o tym znacznie wcześniej. 

Inne sposoby na pozbycie się ości

Poza wykorzystaniem soku z cytryny możecie pokusić się o spróbowanie też innych trików na pozbycie się ości ze śledzi. Jednym z nich jest zalanie usmażonej ryby gorącą zalewą octową. Proporcję powinny być następujące: 1 szklanka octu na 4-5 szklanek wody i przyprawy. Śledzie zalane taką miksturą należy odstawić do lodówki na pięć dni

Do zmiękczania ości w śledziach możecie użyć też octu winnego, nada on jednak rybie bardzo wyraźnego smaku, więc dla tych, którzy stawiają na delikatność podczas przyrządzania ryby, ta opcja nie będzie odpowiednia. Użyjcie wtedy octu jabłkowego. Moczenie w nim śledzi również powinno trwać ok. 10 godzin.