Te słodkie i wartościowe owoce są wspaniałą przekąską między posiłkami. Mogą być wykorzystywane jako element deserów, słodkich śniadań oraz sałatek zarówno owocowych, jak i wytrawnych. Sok z mandarynek jest nie tylko zdrowy, ale także naturalnie słodki, przez co bardzo lubiany przez najmłodszych.   

Jak przygotować mandarynki do zjedzenia? 

Mandarynki są owocami importowanymi. Na czas transportu zabezpiecza się je różnego rodzaju substancjami, które mogą wywoływać reakcje alergiczne i stany zapalne. Owoce te poddawane są również opryskom grzybobójczym, które to mogą mieć działanie rakotwórcze, powodować bezpłodność, czy uszkadzać układ nerwowy jedzącego. Jedynym sposobem na usunięcie pozostałości groźnych dla organizmu preparatów jest właściwe oczyszczenie owoców. Jak się do tego zabrać?

Mandarynki należy starannie opłukać pod bieżącą, letnią wodą, a następnie wyszorować je szczoteczką i płynem do mycia naczyń. Na koniec powinno się je oblać wrzątkiem, co pozwoli wam pozbyć się resztek szkodliwych i trujących substancji ze skórki. Dopiero wówczas możecie przystąpić do obierania tego cytrusa. 

Kto powinien unikać mandarynek? 

Niedokładnie umyte mandarynki mogą stanowić pewne zagrożenie dla kobiet w ciąży. Wiąże się to ze wspomnianymi wcześniej alergenami, które przenikają do organizmu matki, a co za tym idzie do płodu. Dlatego kobiety w ciąży, powinny starannie myć mandarynki, jak również inne cytrusy i ograniczyć ich dzienne spożycie

Mandarynki zalicza się do kategorii owoców powodujących zgagę. Mają one wysoki poziom kwasowości, a ich nadmierne spożycie przyczynia się do powstawania nieprzyjemnego pieczenia w przełyku. Zatem jeżeli macie problemy z nawracająca zgagą, lepiej wykluczcie z jadłospisu, te owoce

Jakie wartości mają mandarynki? 

Mandarynki to wartościowy cytrus. Potężna dawka witaminy C, A, a także witamin z grupy B zasila organizmy w okresie przeziębień i grypy. Te owoce polecane są osobom cierpiącym na zaparcia, infekcje pęcherza, podwyższony cukier, jak również dbającym o linię i piękną cerę. Takie połączenie wartości prozdrowotnych i przyjemności z jedzenia zdarza się doprawdy rzadko, dlatego warto korzystać z mandarynkowego sezonu.