Ryby, ciasta, pierogi i bigos kuszą nas ze świątecznego stołu. Wszyscy wiemy jak ciężko się im oprzeć, jednak próbowanie wszystkich tych pyszności może skończyć się przejedzeniem. Jeśli więc świąteczna uczta odbiła się na waszym samopoczuciu, nie męczcie się, tylko do razu idźcie do kuchni zrobić ten genialny napar. To stary, babciny przepis na niestrawność, który przyniesie wam ulgę w mgnieniu oka. 

Jak pozbyć się uczucia przejedzenia?

Zgaga, nudności, ból brzucha i gazy mogą odebrać całą radość ze świętowania. Jak szybko zaradzić wszystkim tym objawom? Nie szukajcie ratunku w domowej apteczce, gdyż najlepszy naturalny sposób macie w swojej kuchni. Otóż sprawdzonym i w pełni naturalnym środkiem na niestrawność jest imbir. Już nasze mamy i babcie wykorzystywały jego moc, robiąc z niego syropy, soki czy wywary. To magiczne kłącze przyspiesza metabolizm i ułatwia trawienie posiłków bogatych w tłuszcz. Skutecznie niweluje więc uczucie ciężkości, a także łagodzi wzdęcia i mdłości.

Możemy oczywiście jeść go na surowo, jednak na wrażliwy żołądek zdecydowanie najlepiej zrobić napar z imbiru, zalewając kilka plasterków korzenia wrzątkiem. Taką mieszankę odstawiamy na kilka minut, aby kłącze się zaparzyło, a cały napój lekko ostygł. Napar imbirowy sam w sobie jest przyjemny w smaku i najlepiej pić go w czystej formie, ale jeśli nie lubicie jego pikantnego smaku, możecie dodatkowo wzbogacić go miodem i odrobiną soku z cytryny.

Inne domowe sposoby na przejedzenie:

Napar z imbiru to tylko jeden z naturalnych metod na zwalczenie niestrawności. Jeśli nie macie pod ręką korzenia imbiru, możecie wspomóc się również innymi produktami. Ulgę przyniosą wam również:

  • napar z nasion anyżu,
  • szklanka wody z łyżką octu jabłkowego,
  • kisiel z ziaren lnu,
  • herbatka z mięty lub rumianku.