Tradycyjne przepisy są najlepsze, jednak czasem warto testować nowe wersje, aby znaleźć prawdziwą smakową perełkę. Właśnie takim cennym znaleziskiem jest leczo po kaszubsku, o którym mało kto słyszał, a zdecydowanie należy się mu wielka sława. Zobaczcie, co do niego dodać i koniecznie spróbujcie, a wasze kubki smakowe oszaleją już po pierwszej łyżce.
Jak zrobić leczo po kaszubsku?
Aby przygotować leczo, nie potrzebujecie zbyt dużo składników, bo wystarczy przecież tylko cukinia, papryka, cebula i pomidory lub koncentrat. Do tego ewentualnie kiełbasa oraz podstawowe przyprawy i obiad gotowy. Jednak w przepisie na leczo po kaszubsku, oprócz podstawowych składników pojawiają się jednak 2 wyjątkowe dodatki, czyli odrobina cynamonu i garść suszonych wędzonych śliwek. Takie korzenne aromaty genialnie podkręcają paprykowo-cukiniową nutę i każdy, kto tylko spróbuje tego dania, od razu prosi o przepis.
Prosty przepis na leczo po kaszubsku
Składniki:
- 3 cukinie
- 4 kolorowe papryki
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg pomidorów
- pół szklanki wody
- 1 szklanka koncentratu pomidorowego
- 10 suszonych śliwek wędzonych
- 1 szczypta cynamonu
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Papryki oczyszczamy z nasion, a cukinię, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Suszone śliwki wędzone kroimy w małe paseczki.
2. Na odrobinie oleju podsmażamy paprykę, a po chwili dorzucamy cebulę z czosnkiem. Wszystko przerzucamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy na małej mocy palnika przez około 15 minut.
3. W międzyczasie obieramy ze skórki pomidory, a następnie kroimy je i przesmażamy. Pod koniec dorzucamy koncentrat, śliwki oraz ziele angielskie, a także paprykę słodką i wędzoną. Gotową pastę dorzucamy do garnka z leczo i zagotowujemy całość.
4. Po około 15-20 minutach dorzucamy cukinię oraz pastę pomidorową i dusimy wszystko jeszcze przez około 15 minut.