Kruche ciasto to uniwersalna baza do przygotowania wielu pyszności. Można jeść je na setki sposobów, nadziewając wszystkimi dowolnymi farszami. Jest jednak pewien zapomniany przepis, który zdecydowanie warto przywrócić do łask. Dzięki niemu zamienicie resztki z lodówki w zachwycające danie.

Co zrobić z ciasta kruchego na słono?

Większości z nas ciasto kruche kojarzy się raczej z deserami, tymczasem można z niego wyczarować mnóstwo pyszności na słono. Tarty, paszteciki i kruche pierożki to tylko początek długiej listy pomysłów. Na szczególną uwagę zasługuje pewien zapomniany przepis z babcinego zeszytu. Chodzi o kartoflaniki, czyli kruche paszteciki z nadzieniem na bazie gotowanych ziemniaków i kapusty. Ten przepis nie tylko pysznie smakuje, ale dodatkowo kosztuje grosze i jest świetnym sposobem na wykorzystanie zalegających w lodówce ziemniaków z poprzedniego obiadu. Wystarczy tylko kilka składników 

Przepis na kartoflaniki

Składniki:

na ciasto:

  • 300 g mąki + odrobinę do podsypania
  • 1 jajko
  • 100 masła
  • 2 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

na farsz:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g twarogu
  • kawałek białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • szczypta kminku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle cebulę. 

2. Ugotowane ziemniaki, gotowaną kapustę, podsmażoną cebulkę i twaróg dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku kminkiem, solą i pieprzem.

3. Farsz przykrywamy i odkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, masło, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.

4. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka szklanką. Na każde kółeczko nakładamy farsz i sklejamy paszteciki w kształcie pierożków. 

5. Gotowe kartoflaniki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.