Kotlet schabowy to tradycyjna i uwielbiana potrawa. Mało osób wyobraża sobie bez niego klasyczny niedzielny obiad. Jeśli przygotujecie go w wersji XXL – zapełni on do syta brzuchy wszystkich domowników, ale z pewnością imponujące wrażenie zrobi na nich też jego wygląd. Przygotowanie mięsa w ten sposób wymaga jednak wykonania kilku konkretnych czynności. 

Jak przygotować kotleta schabowego na cały talerz?

Jeśli ukroicie zbyt gruby kawałek mięsa, nie będziecie mogli go rozbić na duży placek. Jeżeli z kolei plaster będzie zbyt cienki – uzyskacie standardową wielkość schabowego. Co należy więc zrobić, żeby przyrządzić kotlety giganty?

Najpierw powinniście specjalnie przygotować mięso – pokrójcie je na plastry o grubości ok. 4 cm. Następnie natnijcie je na środku, zatrzymując nóż około 1,5 cm od deski. Rozłóżcie mięso – powstanie z niego duży kawałek, który musicie rozbić za pomocą tłuczka (do grubości ok. 1 cm).

Zasady, których należy przestrzegać podczas rozbijania mięsa

Podczas rozbijania mięsa często dochodzi do szarpania jego włókien, a czasami nawet powstaje w nim dziura. Żeby temu zapobiec, warto rozbijać je przy użyciu woreczków śniadaniowych lub folii, zamortyzuje to uderzenia tłuczka. Co więcej, ten patent sprawi również, że nie pochlapiecie wszystkiego dookoła.

Pamiętajcie też, żeby odpowiednio dobrać tłuczek. Najlepiej sprawdzi się ten wykonany z metalu – pomoże to rozbić nawet najtwardszy kawałek mięsa. Możecie użyć też drewnianego tłuczka, jednak powinien on posiadać metalową końcówkę.