Kotlety schabowe to jeden z najpopularniejszych codziennych obiadów w wielu domach. Regularnie pojawiają się na naszych stołach, co sprawia, że z czasem mogą się już nudzić. Warto więc podać je w nieco inny sposób. Aby zamienić je w zupełnie nowe, zaskakujące i efektowne danie, wystarczy dodać tylko 2 niedrogie i bardzo popularne składniki. Prawdopodobnie nawet macie je w swoich kuchniach.
Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?
Jeśli klasyczne plastry schabu w panierce z jajka i bułki już wam się znudziły, możecie urozmaicić je prostymi dodatkami, które zamienią je w zupełnie inne danie. Wystarczy zapiec je pod pierzynką z marchewki i żółtego sera, a nabiorą znacznie więcej smaku, aromatu i genialnej konsystencji. To świetny pomysł nie tylko na przygotowanie obiadu na bieżąco, ale i odświeżenie wczorajszych schabowych, które zdążyły już nieco obeschnąć i stwardnieć. Marchewkowy farsz można też wzbogacić innymi dodatkami, takimi jak cebula, por, pieczarki czy szpinak.
Przepis na kotlety schabowe pod pierzynką
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 1 jajko
- 150 g sera żółtego
- 2 marchewki
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta czosnku granulowanego
- olej do smażenia
1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, a następnie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy je razem ze szczyptą czosnku, papryki słodkiej, pieprzu i soli. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą i każdy plaster schabu panierujemy najpierw jajku, a potem w bułce.
3. Panierowane kotlety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Każdy kotlet smarujemy ketchupem, następnie posypujemy tartą marchewką, na niej rozsmarowujemy majonez i wszystko posypujemy serem.
5. Tak przygotowane schabowe zapiekamy w 180°C przez 10-15 minut.