Regularnie dodajemy go do zup, surówek i innych dań, ale mało kto wie, jakie właściwości lecznicze ma seler. Okazuje się natomiast, że to jeden z cenniejszych składników, jakie mamy w swoich kuchniach. Zobaczcie, co daje jedzenie selera naciowego i pędźcie do warzywniaka po zapas tego cennego składnika.
Właściwości selera
Seler dodaje każdemu daniu mnóstwo smaku i aromatu, jednak to nie wszystko, co ma do zaoferowania. W tym popularnym warzywie kryje się też mnóstwo cennych składników odżywczych. Znajdziemy tu bogactwo witaminy E, A oraz tych z grupy B. Hitem jest jednak witamina C, której jest tu aż 2 razy więcej niż w cytrusach. Razem z nimi przyswoimy też sporo minerałów, takich jak magnez, żelazo, fosfor, wapń i cynk oraz cenne flawnoidy i beta-karoten.
Warto podkreślić, że seler korzeniowy jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw, 100 gram selera zawiera tylko 17 kcal. W warzywie znajduje się także wysoka zawartość błonnika, który wpływa na lepszą perystaltykę jelit i ułatwia trawienie. Z tego względu, często wykorzystywany jest w dietach odchudzających.
Jak działa seler na organizm?
Wszystkie te cenne składniki odżywcze sprawiają, że jedzenie selera łagodzi wiele uporczywych dolegliwości i pomaga poprawić kondycję całego organizmu:
- poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii,
- wspomaga spalanie tłuszczu i utrzymuje uczucie sytości na dłużej,
- poprawia pamięć,
- obniża ciśnienie krwi,
- działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
- spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- poprawia pracę nerek,
- oczyszcza organizm,
- pomaga w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych,
- ma działanie rozkurczające,
- stymuluje produkcję hormonów tarczycy,
- usuwa zaparcia,
- pomaga w leczeniu reumatyzmu.
Ile selera korzeniowego dziennie?
Korzeń selera to wdzięczny produkt do tworzenia przeróżnych dań, gdyż można go jeść zarówno na surowo, jak i w formie ugotowanej, smażonej, duszonej, pieczonej czy grillowanej. Aby skorzystać ze wszystkich cennych właściwości selera korzeniowego, wystarczy jeść około 300 g dziennie.