Pięknie wygląda, pysznie smakuje, a do tego jest prawdziwą bombą witaminową. W tym niepozornym, niewielkim owocu kryje się ogromna moc, dlatego warto jeść go regularnie. Zobaczcie, co się stanie z organizmem, gdy codziennie dostarczycie mu 1 sztukę kiwi.
Kiwi - wartości odżywcze
Kiwi to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim cenne minerały, takie jak potas, cynk, żelazo, magnez i fosfor oraz witaminy E, A i K, a przede wszystkim witaminę C, której zawiera aż 60 mg w 100 g, co oznacza, że 1 kiwi pokrywa nasze całe dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Co ciekawe, najwięcej witaminy C w kiwi znajduje się pod skórką, dlatego warto je jeść razem z nią. Nie wszyscy wiedzą, że ta włochata łupinka jest jadalna i wystarczy ją dokładnie umyć, a następnie spałaszować.
Oprócz tego w kiwi znajdziemy także mnóstwo cennego błonnika, tak ważnego dla prawidłowego dla układu pokarmowego oraz przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia się organizmu.
Dlaczego warto jeść kiwi?
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- wspomaga odchudzanie,
- czyści jelita,
- ma właściwości antydepresyjne,
- obniża ciśnienie krwi,
- pomaga zwalczyć bezsenność,
- przynosi ulgę przy objawach astmy,
- korzystnie wpływa na wzrok.
Jak jeść kiwi?
Najwięcej korzyści dla zdrowia przyniesie, gdy będziemy jeść 1 kiwi na czczo i popijać je szklanką ciepłej wody. Oczywiście owoc ten warto dodawać do wszelkiego rodzaju potraw i deserów, jednak należy pamiętać, aby nie łączyć kiwi z nabiałem, gdyż zawarte w nim enzymy rozkładają białko w produktach mlecznych.
Należy też wspomnieć, że pomimo wszystkich dobroczynnych właściwości, kiwi może wywoływać alergie, w szczególności u małych dzieci. Należy więc zachować ostrożność i obserwować reakcje organizmu po zjedzeniu owocu. Jeśli zauważymy obrzęk gardła, języka lub jamy ustnej, a także uporczywe swędzenie, powinniśmy natychmiast odstawić ten owoc.