Orzechy włoskie to wartościowa przekąska, ale też smaczny dodatek do wielu potraw. Przypominają wyglądem mózg i co jest niezwykłe, ich spożywanie wyjątkowo korzystnie wpływa właśnie na ten organ - poprawiając pamięć, opóźniając procesy starzenia mózgu, jak również przeciwdziałając zaburzeniom nastroju. Powinno się je jeść jak najczęściej, jednak w niezbyt dużych ilościach - gdyż orzechy są bardzo kaloryczne

Jakie wartości mają orzechy włoskie? 

Orzechy włoskie to cenne źródło kwasów omega-3 oraz pierwiastków takich jak fosfor czy miedź, które wspierają pracę mózgu i są budulcem jego komórek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i białko to jest to, co w orzechach włoskich najcenniejsze.  

Te małe mózgi są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego i witamin takich jak E, A oraz witaminy z grupy B. Zawierają także spore ilości przeciwutleniaczy, co oznacza, że mają działanie przeciwnowotworowe. 

Jak pozbyć się gorzkiej skórki z orzechów włoskich? 

Szereg wartościowych składników to jeden z powodów, dla którego warto jeść orzechy. Drugim jest ich wspaniały smak – wyrazisty i lekko słodki, pod warunkiem, że macie do czynienia z orzechami bez skórki. W przeciwnym razie możecie doświadczyć gorzko- piekącego uczucia na języku. W szybkim i bezproblemowym obraniu orzechów pomoże wam wysoka temperatura emitowana przez piekarnik. 

  • Ułóżcie orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wsuńcie je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na mniej więcej 15 minut. 
  • Po tym czasie wyjmijcie je i wystudźcie, a następnie potrzyjcie delikatnie dłonią lub ręcznikiem papierowym. 
  • Orzechy bez problemu powinny wyskoczyć z gorzkich skórek, a wy będziecie mogli cieszyć się ich słodkim środkiem. 

Na co zwrócić uwagę kupując orzechy? 

Słodki smak orzechów to domena świeżych, niezepsutych egzemplarzy. Łuskane orzechy włoskie dość szybko się psują i jełczeją. Dlatego, gdy kupujecie je na wagę, warto jest zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Specyficzny zapach powinien być dla was pierwszym sygnałem ostrzegawczym. Źle lub zbyt długo przechowywane orzechy mogą pachnieć stęchlizną lub zjełczałym tłuszczem. Nie kupujcie również orzechów, których środek jest pomarszczony, wysuszony, spleśniały lub ciemniejszy niż zwykle. Takie okazy mają czasy swej świetności już dawno za sobą.