Ten owoc jest jednym z najdroższych na świecie, a cena za kilogram przyprawia o zawrót głowy. Czym są jajka słońca i w czym tkwi sekret ich wyjątkowej wartości? Poznajcie ten zadziwiający przysmak i sami zdecydujcie, czy rzeczywiście jest wart takiej kwoty.

Czym są "jajka słońca"?

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wyjątkowy gatunek mango, zwany miyazaki. Jak wyglądają „jajka słońca”? Od zwykłego mango, jakie widujemy w sklepach, wyróżnia je przede wszystkim kolor, gdyż jego skórka jest fioletowa, a nie jak zwykle żółty czy lekko zielony. Właśnie ze względu na charakterystyczną barwę, ten owoc zwykło się też nazywać po prostu fioletowe mango.

Dlaczego fioletowe mango jest takie drogie?

Ten gatunek jest inny niż wszystkie ze względu na sposób uprawy. Początkowo hodowano je tylko w jednym regionie Japonii, czyli jak sama nazwa wskazuje w prefekturze Miyazaki na wyspie Kiusiu. Obecnie jednak robią to również Indie, Filipiny i Tajlandia. Nie zmienia to jednak faktu, że uprawa takiego rodzaju mango wymaga bardzo rygorystycznych warunków, między innymi ścisłego utrzymania konkretnej temperatury, nasłonecznienia i odpowiedniej żyzności gleby. Wszystko to skutkuje więc znacznie wyższymi kosztami produkcji niż w przypadku innych, znanych nam owoców.

Co więcej, takie drzewka pielęgnuje się ręcznie, a każdy owoc jest starannie doglądany przez cały czas od pojawienia się na gałęzi, aż do momentu zerwania. Następnie wszystkie owoce muszą spełnić wymagania pod względem smaku i gabarytów, ponieważ każda sztuka musi ważyć dokładnie 350 gramów i mieć konkretny poziom słodkości.

Co wyróżnia mango miyazaki?

Wyjątkowość fioletowego mango nie tkwi jednak wyłącznie w kwestiach uprawy, ale też cennych wartości odżywczych. Owoc ten świetnie wpływa na wzrok i poprawia wygląd skóry. Czy jest to jednak wystarczający powód, aby płacić za niego takie kosmiczne sumy? Oceńcie sami.