Jesteście miłośnikami jajecznych śniadań? Zapomnijcie o zwykłej jajecznicy, sadzonych oraz jajkach na miękko i twardo. Nawet szaszkuka może się schować, bo teraz wszędzie królują jajka po turecku. Zobaczcie, w czym tkwi ich fenomen i zobaczcie jak zrobić ten przysmak krok po kroku.

Jajka po turecku - z czym to się je?

Cilbir, czyli jajka po turecku to najmodniejsze śniadanie ostatnich miesięcy. Ta pozycja często pojawia się w restauracyjnych menu, jednak zamawiając ją, niektórzy nie wiedzą czego się spodziewać. Tymczasem to nic innego jak jajka w koszulkach na jogurtowym sosie. Choć takie zestawienie wydaje się dosyć klasyczne i mało efektowne, to sekretnym składnikiem jest tu aromatyczne palone masło, które dodaje całości charakteru.

To danie od jakiegoś czasu opanowało cały internet i co chwila pojawia się na TikToku. Jeden z przepisów możemy znaleźć na profilu Martyny Chomackiej, uczestniczki jednej z edycji kulinarnego show MasterChef. Zobaczcie, jak @martyna.chomacka robi jajka po turecku krok po kroku.

@martyna.chomacka Nadszedł weekend a wraz nim jeden z moich ulubionych, rozpieszczających przepisów 🌞. Jajka po turecku kojarzą mi się z przeprowadzką do Warszawy i mieszkaniem na Saskiej Kępie. To właśnie one były moim weekendowym rytuałem po który wracałam miesiącami do jednej z pobliskich kawiarni 🧡. Teraz wersją jeszcze bardziej dopieszczoną dzielę się z Wami 🍳… S K L A D N I K I : • 2 jajka • opakowanie jogurtu naturalnego typu islandzkiego • 3 łyżki kefiru • 1 ząbek czosnku • 1 cytryna • mieszanka chrupiących sałat i zieleniny • 2 łyżki masła • pół łyżeczki papryki wędzonej • odrobina płatków chilli • łyżeczka musztardy Dijon • oliwa z oliwek • odrobina syropy klonowego • sól i pieprz • koperek *opcjonalnie • świeże pieczywo do podania 1. Do miseczki przekładamy cały jogurt islandzki i mieszamy go z kefirem. Drobno siekamy i ucieramy 1 ząbek czosnku. Dodajemy go do naszego jogurtu razem ze skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy. 2. Na patelnię wrzucamy masło. Podgrzewamy je aż nabierze lekko brązowego koloru i orzechowego zapachu. Wtedy dodajemy paprykę wędzoną, płatki chilli i chlust syropu klonowego. Mieszamy i odstawiamy na bok. 3. Robimy szybki dressing do sałaty. W miseczce mieszamy łyżeczkę musztardy, odrobine syropu klonowego, sok z połowy cytryny, sól i pieprz i etapowo wlewamy oliwę, aż powstanie nam piękna emulsja. Odstawiamy na bok. 4. W garnku wstawiamy wodę. Gdy dojdzie do wrzenia dodajemy 2 łyżki octu oraz kilka szczypt soli. Robimy wirek w garnku i wrzucamy jajko. Gaz zmniejszamy albo zupełnie wyłączamy. Gotujemy delikatnie przez 2,5 min, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. 5. Przechodzimy do platingu. Zaczynamy od wyłożenia naszego jogurtu. Rozmazujemy go równo po całym talerzu. Następnie polewamy go masłem sweet-chilli. Na nim układamy nasze jajka które doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Obok układamy sałatkę z dressingiem. SMACZNEGO ✨💛✨ #j#jajkapotureckuj#jajkapotureckuprzepisś#śniadanieś#śniadaniowyprzepiss#szybkiprzepisz#zdrowyprzepisz#zdroweśniadanied#dobrog#gotujzemnąc#chefslifej#jajkat#turkisheggst#turkisheggsrecipeh#healthybreakfast ♬ Sunrise - Norah Jones

Jak zrobić jajka po turecku?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta chili
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

1. Przepis na jajka po turecku zaczynamy od sosu, a więc w misce mieszamy gęsty jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i solą. Odstawiamy do lodówki do czasu serwowania dania.

2. Teraz rozpuszczamy na patelni masło i podgrzewamy je, aż nabierze brązowego koloru i zacznie lekko orzechowo pachnieć. Na sam koniec smażenia dodajemy do niego paprykę, kurkumę i chilli.

3. Na koniec przygotowujemy jajka w koszulkach. W dużym garnku zagotowujemy wodę z 2 łyżkami octu. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika i mieszamy go łyżką, aby stworzyć wir, a następnie wlewamy w jego środek surowe jajko. Gotujemy przez kilka minut, aż białko porządnie się zetnie i ostrożnie wyjmujemy jajko łyżką cedzakową. 

4. Na talerzu wykładamy grubą warstwę jogurtowego sosu, a na nim ostrożnie układamy jajka i polewamy wszystko palonym masłem. Wierzch posypujemy świeżym koperkiem lub szczypiorkiem i gotowe.