Dużą zaletą tego kremowego musu jest niska zawartość węglowodanów. Jest to też doskonały pomysł na deser, jeśli chcecie przygotować coś naprawdę szybkiego, bez konieczności włączania piekarnika. Do jego zrobienia nie będą wam potrzebne jajka ani cukier. I bez tych składników będzie słodki i pełen wspaniałego smaku.

Przepis na puszysty i kremowy mus

Potrzebne składniki:

  • masło orzechowe (unikajcie tych chrupiących, ponieważ trudniej będzie je ubić)
  • serek śmietankowy
  • słodzik w proszku
  • ekstrakt waniliowy
  • śmietanka gęsta

Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wtedy uzyskacie aksamitnie gładką konsystencję deseru.

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu wymieszajcie masło orzechowe, słodzik w proszku i ekstrakt waniliowy. Zróbcie to za pomocą miksera. Całość ubijajcie do momentu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
  2. Następnie w oddzielnej misce ubijajcie śmietankę tak, by utworzyła się gęsta masa.
  3. Do mieszanki z masłem orzechowym dodajcie 1/4 ubitej śmietany.
  4. Po chwili dodajcie kolejne pół porcji, cały czas ubijając masę.
  5. Na koniec dołóżcie pozostałą część śmietany i połączcie wszystkie składniki.
  6. Przełóżcie mus do szklanek i odstawcie do lodówki na 30 minut, żeby stężał.
  7. Całość możecie udekorować bitą śmietaną i posypać z wierzchu orzeszkami ziemnymi.

Wskazówki, jak przygotować pyszny mus

Taki mus orzechowy możecie przygotować nawet 3 dni wcześniej. Bitą śmietanę i orzeszki ziemne dodajcie wtedy jednak dopiero niedługo przed podaniem. Jeśli nie chcecie robić deseru o smaku orzechowym – zamieńcie masło orzechowe na gładkie masło migdałowe lub tahini.

Pamiętajcie też, że mus należy zawsze przechowywać w lodówce pod przykryciem. W ten sposób możecie stać tam nawet przez 2 tygodnie. Jeśli chcecie zamrozić deser – przełóżcie go do szczelnego naczynia i przykryjcie – może wtedy leżeć w zamrażarce nawet przez 6 miesięcy.

Deser możecie urozmaicić, dopasowując do swoich upodobań. Dobrym pomysłem będzie dodanie na przykład warstwy pokruszonych ciasteczek zmiksowanych z płatkami owsianymi lub wiórkami kokosowymi. Możecie postawić też na owocowe nuty w postaci dżemu lub konfitury.