Gotowanie to dla wielu z nas trudne wyzwanie, jednak istnieją sposoby na to, aby znacznie je ułatwić i przyspieszyć. Jak szybko i sprawnie przygotowywać posiłki? Oto garść przydatnych trików i porad, które sprawią, że będziecie gotować niczym prawdziwy szef kuchni!

Jak obierać warzywa i owoce?

Jedną z najbardziej czasochłonnych czynności podczas gotowania jest obieranie warzyw i owoców. Jak usprawnić to zadanie? Aby błyskawicznie obrać miękkie owoce, takie jak mango czy kiwi, najlepiej wykorzystać zwykłą szklankę lub kieliszek z cienkiego szkła. Owoc przekrajamy na pół, podważamy skórkę brzegiem szklanki, a następnie jednym ruchem wydrążamy cały miąższ, który wpada prosto do niej.

Z kolei, aby szybko i łatwo usunąć skórkę z pomidora należy go wcześniej zblanszować. Jak to zrobić? Wystarczy naciąć pomidora w miejscu szypułki, robiąc znak X, a następnie zanurzyć go na minutę we wrzątku. Po wyjęciu z gorącej wody, skórka sama odejdzie od miąższu. Ten trik doskonale sprawdzi się również w przypadku owoców. Obierzemy w ten sposób śliwki, nektarynki czy brzoskwinie.

Jak szybko kroić?

Szybkie siekanie to efektowna umiejętność, której często zazdrościmy profesjonalnym kucharzom. Jak kroić niczym szef kuchni? Pierwszym krokiem jest oczywiście wybór dobrego noża. Najlepiej wybierać te ze stalowym, solidnym, ale przy tym elastycznym ostrzem, które w przeciwieństwie do ceramicznych łatwo będzie potem naostrzyć. Wielkość i kształt ostrza należy już dobrać do własnych preferencji. Warto też zwrócić uwagę na jego rączkę. Musi ona dobrze leżeć nam w dłoni, a przy tym się w niej nie ślizgać. Jeśli rękojeść noża wyślizguje wam się z ręki, wystarczy nałożyć na nią 2 gumki recepturki, a rączka od razu stabilnie będzie leżała w dłoni.

Niezależnie od tego, jakiego używamy noża, musimy pamiętać, aby zawsze był on dobrze naostrzony. Jeśli nie macie specjalnej ostrzałki, nic straconego! Nóż możecie szybko i łatwo naostrzyć za pomocą zwykłego ceramicznego kubka. Wystarczy, że odwrócicie go do góry dnem i kilkukrotnie przeciągniecie nożem po chropowatym rancie kubka.

Kolejny krok to przygotowanie dużej deski. Najlepiej sprawdzi się ta drewniana lub plastikowa. Szklana deska nie będzie najlepszym wyborem do krojenia i znaczne lepiej będzie wykorzystać ją do serwowania. Naszą deskę powinniśmy ustabilizować, aby nie przemieszczała się w trakcie krojenia. Jak to zrobić? Wystarczy podłożyć pod nią zwykłą bawełnianą ściereczkę, a deska utrzyma się nieruchomo. 

Jak nauczyć się szybkiego krojenia? Jedynym wyjściem jest tu częste ćwiczenie, bo, jak wiadomo, trening czyni mistrza. Techniki krojenia dobieramy jednak w zależności od konkretnego produktu. Wyróżniamy krojenie przednią częścią noża, tylną częścią noża i całą jego powierzchnią. Dodatkowo krojenie przednią częścią noża dzielimy na wysokie i niskie. Twarde i duże składniki najlepiej kroić metodą wysokiego krojenia, czyli ustawiając nóż pod kątem 45 stopni i wbijając jego czubek w nasz składnik. Z kolei krojenie niskie sprawdzi się w przypadku mniejszych składników i pozwoli wygodnie przygotować plasterki, słupki czy kostkę. Kolejna metoda to krojenie tylną częścią noża, czyli metodą od siebie i do siebie. Ostatnią techniką, którą warto znać, jest krojenie całą powierzchnią ostrza, wykonując długie i posuwiste ruchy. 

Jak gotować łatwiej i sprytniej?

Jak zaoszczędzić czas, a także miejsce w kuchni? Multicooker Tefal Cook4me Touch to najlepszy kuchenny pomocnik, który usprawni gotowanie. Jedno urządzenie zastępuje kilka innych, umożliwiając zarówno gotowanie na parze, pod ciśnieniem, na wolnym ogniu, jak i podgrzewanie. Wystarczy znaleźć ulubiony przepis, a Cook4me przygotuje go za nas w mniej niż 10 minut!

Urządzenie samodzielnie zarządza procesem gotowania zgodnie z wybranym przepisem i automatycznie podtrzymuje ciepło potraw. Multicooker umożliwia też gotowanie z wyprzedzeniem, dzięki funkcji opóźnionego startu. W ten sposób rano przed wyjściem z domu programujemy urządzenie, a gdy wrócimy z pracy, czeka na nas już gotowy obiad.

Nie masz pomysłu co ugotować? Tefal Cook4me Touch jest nie tylko pomocnikiem, ale i skarbnicą inspiracji! Posiada aż 250 wbudowanych przepisów, a baza wciąż się powiększa i aktualizuje na bieżąco. Z pomocą darmowej aplikacji można pobrać ich jeszcze więcej i personalizować urządzenie, aby mieć w nim swoje ulubione przepisy. Dodatkowa funkcja „w mojej lodówce” podpowie nam przepis na podstawie produktów, które mamy akurat pod ręką. 

Duży, dotykowy ekran z intuicyjnym menu umożliwia szybkie i łatwe programowanie urządzenia, a sześciolitrowa misa pozwala na ugotowanie jednorazowo 2, 4, a nawet 6 porcji. Dzięki temu możemy przygotować obiad nawet dla dużej rodziny, albo po prostu ugotować za jednym razem większą porcję od razu na kilka dni... a po wszystkim wystarczy wygodnie i szybko umyć misę w zmywarce.

Jak pięknie podawać potrawy?

Ostatnim punktem każdego przygotowywania potrawy jest jej piękne zaserwowanie. Jak podać danie, żeby wyglądało jak z restauracji? Oto kilka prostych metod, których używają szefowie kuchni!

Aby puree ziemniaczane, ryż czy kasza lepiej wyglądały na talerzu, wystarczy ułożyć je w słupek. W restauracjach zwykle używa się do tego ringu, czyli metalowego pierścienia, ale w domowych warunkach możemy po prostu przełożyć jedzenie do szklanki, mocno je docisnąć, a następnie przewrócić szklankę do góry nogami prosto na talerz, jak przy robieniu babki z piasku. W ten sposób powstanie piękna górka i każda potrawa od razu będzie wyglądała piękniej. W ten sam sposób możemy podawać też tatara i sałatki.

Innym prostym patentem, który sprawi, że każde danie będzie bardziej estetyczne, jest używanie wszelkiego rodzaju ziół, kiełków, a nawet kwiatów. Wielu z nas nie wie, że popularne kwiaty z naszych parapetów są jadalne i doskonale nadają się do dekoracji dań. Kwiatami, które możemy bezpiecznie zjeść są nagietek i mniszek lekarski, bratek, ogórecznik, lawenda, nasturcja czy fiołek. 

Z kolei podając deser, warto ozdobić talerz słodką dekoracją. Najprostszym pomysłem jest położenie na talerzyku deserowym łyżeczki do herbaty, a następnie posypanie po całości cukrem pudrem lub kakao. Gdy delikatnie podniesiemy łyżeczkę, cały talerzyk będzie pokryty pyłem, a wzór łyżeczki pozostanie pięknie odbity. 

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Tefal.