Mizeria, małosolne czy pikle? Jeśli jesteście miłośnikami ogórków w przeróżnych postaciach, ale przejadły się już wam klasyczne surówki do obiadu, koniecznie przetestujcie ten przepis. To połączenie składników daje prawdziwą eksplozję smaku i aromatu, a składa się tylko z kilku produktów. Wystarczy kwadrans i najlepszy dodatek do grilla gotowy.

Co z ogórków zamiast mizerii?

Najlepsze, co możecie przygotować z tego zielonego warzywa to salsa ogórkowa, czyli prosta surówka z dodatkiem drobno pokrojonej czerwonej cebulki i świeżej kolendry. Połączenie tych dwóch tanich produktów to dość popularny wybór, jednak cała magia tego przepisu tkwi w jego doskonałym doprawieniu. Genialny smak i aromat zapewnia słodko-kwaśny sos z pikantną nutą na bazie soku z limonki, chili, miodu, czosnku i oliwy z oliwek. Choć taka mieszanka nie kojarzy nam się z ogórkami, to gwarantujemy, że bije na głowę śmietanę i jogurt, zmieniając zwykłe ogórki w coś wyjątkowego.

Jeśli lubicie jeszcze bardziej wyraziste smaki, możecie urozmaicić ten podstawowy zestaw jeszcze kawałkiem świeżego mango lub ananasa. Taki miks jeszcze lepiej zbalansuje ostrość chili i kwaśną limonkę, tworząc prawdziwe niebo w gębie.

Jak zrobić sałatkę z zielonych ogórków?

Zaczynamy od przyrządzenia sosu. W miseczce łączymy 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżeczki miodu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół papryczki chili oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

W tym czasie szykujemy warzywa i zioła. 2 duże ogórki kroimy w kostkę lub cienkie plasterki, a 1 czerwoną cebulę siekamy lub tniemy w niemal przezroczyste piórka. Świeżą kolendrę rwiemy w dłoniach lub dość grubo siekamy. Dla większego twista dodajemy pokrojone w kostkę ananas i mango.

Wcześniej przygotowany dressing wylewamy na warzywa z ziołami i mieszamy wszystko, aż składniki dokładnie się połączą. Teraz musimy już tylko wstawić salsę do lodówki na 10-15 minut i gotowe.