Takiego rosołu jeszcze nie jedliście, a zdecydowanie warto. Sekretem jest pewien dodatkowy składnik, który zwykle traktujemy jak odpad, a okazuje się, że świetnie podkręca on smak wywaru. Zobaczcie wyjątkowy przepis Ewy Wachowicz i przetestujcie tę recepturę w swoich kuchniach.

Bulion na nietypowym składniku

Smaczne wywary można zrobić zarówno na drobiu, jak i mieszance różnych mięs, a nawet z samych warzyw bez dodatku mięsa. Mało kto jednak zna przepis na bulion warzywny z dodatkiem obierków z ziemniaków, a taki właśnie robi Ewa Wachowicz. Znana prezenterka i restauratorka podpieka ziemniaczane skórki w piekarniku, a następnie dorzuca je do bezmięsnego wywaru i gotuje wszystko razem jeszcze przez chwilę. W ten sposób warzywny wywar zyskuje znacznie więcej smaku i niczym nie ustępuje klasycznemu rosołowi. Taki pomysł jest więc nie tylko świetną metodą na wykorzystywanie resztek i unikanie marnowania, ale także sprytnym sposobem, aby zastąpić mięso.

Przepis na rosół na obierkach według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • obierki z 6 dużych ziemniaków
  • oliwa
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mieszanki suszonych warzyw
  • 1 gałązka lubczyku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa obieramy i rozdrabniamy. Marchew i seler kroimy na większe kawałki, a cebulę w ćwiartki. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy natkę oraz czosnek i wszystko zalewamy wodą. Doprawiamy mieszanką suszonych warzyw i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.

2. W połowie gotowania wywaru przygotowujemy obierki ziemniaków. Porządnie wyszorowane łupinki przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 

3. Wywar odcedzamy i dodajemy do niego upieczone łupinki skórki z ziemniaków oraz lubczyk. Wszystko gotujemy dalej przez kolejne 20 minut. 

Ewa Wachowicz poleca podawać go z knedelkami wątrobianymi, ale w prostszej wersji możemy oczywiście zaserwować wywar z makaronem lub kluskami.