Produkt, który jest szalenie tani, a który większość osób ma w swojej szafce kuchennej, zaskoczy was mnogością zastosowań. Okazuje się, że świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni. Możecie go użyć też podczas sprzątania, dbania o siebie i w wielu innych sytuacjach. Chodzi o skrobię ziemniaczaną.

Do czego można użyć skrobi ziemniaczanej?

Skrobi ziemniaczanej możecie użyć do gotowania, ale nie tylko. Ma właściwości spulchniające i zagęszczające, pomoże też przy nudnościach i biegunce. Sprawdzi się również jako:

  • składnik domowego dezodorantu,
  • krochmal do tkanin,
  • zasypka dla niemowląt,
  • domowy suchy szampon,
  • środek na wypryski,
  • odplamiacz do tłustych zabrudzeń,
  • naturalny puder matujący

Skrobia w naturalny sposób łagodzi także oparzenia słoneczne. Jest także doskonałą bazą dla własnoręcznie przygotowanych maseczek na twarz.

Czym się różni skrobia od mąki ziemniaczanej?

Nazw mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana często używa się zamiennie. Nie jest to jednak do końca prawidłowe, ponieważ okazuje się, że w rzeczywistości wcale nie są one tym samym.

Różnią się od siebie procesem produkcji – mąkę robi się z gotowanych w całości ziemniaków, które następnie są odparowywane i mielone razem ze skórką. Z kolei skrobia powstaje z bulw pędowych ziemniaków, które są rozdrabniane, a następnie jest z nich wypłukiwana skrobia.

W dodatku mąka jest ciemniejsza, cięższa i bardziej sypka niż skrobia. Tę drugą możecie rozpoznać też po tym, że ma biały kolor i mniej intensywny smak.