Produkt, który jest szalenie tani, a który większość osób ma w swojej szafce kuchennej, zaskoczy was mnogością zastosowań. Okazuje się, że świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni. Możecie go użyć też podczas sprzątania, dbania o siebie i w wielu innych sytuacjach. Chodzi o skrobię ziemniaczaną.
Do czego można użyć skrobi ziemniaczanej?
Skrobi ziemniaczanej możecie użyć do gotowania, ale nie tylko. Ma właściwości spulchniające i zagęszczające, pomoże też przy nudnościach i biegunce. Sprawdzi się również jako:
- składnik domowego dezodorantu,
- krochmal do tkanin,
- zasypka dla niemowląt,
- domowy suchy szampon,
- środek na wypryski,
- odplamiacz do tłustych zabrudzeń,
- naturalny puder matujący
Skrobia w naturalny sposób łagodzi także oparzenia słoneczne. Jest także doskonałą bazą dla własnoręcznie przygotowanych maseczek na twarz.
Czym się różni skrobia od mąki ziemniaczanej?
Nazw mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana często używa się zamiennie. Nie jest to jednak do końca prawidłowe, ponieważ okazuje się, że w rzeczywistości wcale nie są one tym samym.
Różnią się od siebie procesem produkcji – mąkę robi się z gotowanych w całości ziemniaków, które następnie są odparowywane i mielone razem ze skórką. Z kolei skrobia powstaje z bulw pędowych ziemniaków, które są rozdrabniane, a następnie jest z nich wypłukiwana skrobia.
W dodatku mąka jest ciemniejsza, cięższa i bardziej sypka niż skrobia. Tę drugą możecie rozpoznać też po tym, że ma biały kolor i mniej intensywny smak.