Cytryna to uniwersalny składnik, który zawsze warto mieć w kuchni. Przydaje się do ciepłych i zimnych napojów, owocowo-warzywnych surówek, a także owoców morza oraz ryb. Zwykle wyciskamy z niej sok lub kroimy ją w plastry, a pozostałe końcówki wyrzucamy do kosza. Okazuje się jednak, że można je bardzo sprytnie wykorzystać w kuchni. Zobaczcie, co z nimi zrobić, a użyjecie ich jeszcze nie raz.
Jak wykorzystać końcówki cytryny?
Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że kuchenne prace często wiążą się z przebarwionymi dłońmi i tu właśnie przychodzi z pomocą końcówką cytryny. To właśnie te twarde "piętki", które zwykle lądują w koszu, uratują naszą skórę i paznokcie i usuną przebarwienia po obieraniu buraków, jagód czy czarnych porzeczek. Sok z cytryny ma bowiem naturalne enzymy wybielające, dzięki którym taki brud zniknie już w kilka minut. Co więcej, cytryna działa też przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.
Jak usunąć przebarwienia skórką z cytryny? Nic prostszego. Wystarczy pocierać końcówką cytryny po paznokciach i skórze dłoni przez kilka minut, a następnie zostawić wszystko na 10 minut. Po tym czasie musimy już tylko umyć ręce i zastosować ulubiony krem, a po takim szybkim, naturalnym i tanim spa nasze dłonie i paznokcie będą błyszczały.
Inne zastosowania cytryny
Usuwanie przebarwień to tylko jedno z wielu zastosować cytryny. Ten wielofunkcyjny owoc przyda się zarówno w kuchni, jak i łazience. Można ją wykorzystać również do:
- odświeżania brzydkich zapachów z lodówki,
- wybielania osadu po herbacie i kawie,
- odkażania desek do krojenia,
- usuwania tłustego i przypalonego brudu z piekarnika,
- usuwania kamienia z czajnika,
- czyszczenia blatu kuchennego,
- wybielania fug między płytkami w kuchni i łazience.