Cytryna to uniwersalny składnik, który zawsze warto mieć w kuchni. Przydaje się do ciepłych i zimnych napojów, owocowo-warzywnych surówek, a także owoców morza oraz ryb. Zwykle wyciskamy z niej sok lub kroimy ją w plastry, a pozostałe końcówki wyrzucamy do kosza. Okazuje się jednak, że można je bardzo sprytnie wykorzystać w kuchni. Zobaczcie, co z nimi zrobić, a użyjecie ich jeszcze nie raz.

Jak wykorzystać końcówki cytryny?

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że kuchenne prace często wiążą się z przebarwionymi dłońmi i tu właśnie przychodzi z pomocą końcówką cytryny. To właśnie te twarde "piętki", które zwykle lądują w koszu, uratują naszą skórę i paznokcie i usuną przebarwienia po obieraniu buraków, jagód czy czarnych porzeczek. Sok z cytryny ma bowiem naturalne enzymy wybielające, dzięki którym taki brud zniknie już w kilka minut. Co więcej, cytryna działa też przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. 

Jak usunąć przebarwienia skórką z cytryny? Nic prostszego. Wystarczy pocierać końcówką cytryny po paznokciach i skórze dłoni przez kilka minut, a następnie zostawić wszystko na 10 minut. Po tym czasie musimy już tylko umyć ręce i zastosować ulubiony krem, a po takim szybkim, naturalnym i tanim spa nasze dłonie i paznokcie będą błyszczały. 

Inne zastosowania cytryny

Usuwanie przebarwień to tylko jedno z wielu zastosować cytryny. Ten wielofunkcyjny owoc przyda się zarówno w kuchni, jak i łazience. Można ją wykorzystać również do:

  • odświeżania brzydkich zapachów z lodówki,
  • wybielania osadu po herbacie i kawie,
  • odkażania desek do krojenia, 
  • usuwania tłustego i przypalonego brudu z piekarnika,
  • usuwania kamienia z czajnika,
  • czyszczenia blatu kuchennego,
  • wybielania fug między płytkami w kuchni i łazience.