Domowe pączki kojarzą się wam z długimi i pracochłonnymi przygotowaniami? Zapomnijcie o tym. Ten przepis to sprytne rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią doskonały efekt przy małym nakładzie pracy. Tylko kilka składników, ledwo kwadrans spędzony w kuchni, a efekt jak z dobrej cukierni. Oto banalnie proste pączki, które zrobicie nawet na ostatnią chwilę.

Jak zrobić szybkie pączki?

Jeśli na samą myśl o zagniataniu, wyrabianiu i wałkowaniu ciasta odechciewa wam się domowych pączków, ten przepis rozwiąże wszystkie wasze problemy. Zapomnijcie o drożdżach, nie będą tu potrzebne. Te pączki robi się na bazie bananów z dodatkiem mąki, jajka, mleka i proszku do pieczenia. Choć te żółte owoce nie kojarzą nam się z tradycyjną recepturą babci, to okazuje się, że genialnie sprawdzają się do smażonego ciasta. Ich mączna konsystencja i naturalna słodycz sprawiają, że pączki wychodzą idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, a dodatkowo są naturalnie słodkie bez potrzeby dodawania cukru. Zobaczcie, jak łatwo się je przygotowuje.

Przepis na szybkie pączki bananowe

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 280 g mąki typu 500
  • 60 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem lub blendujemy na puree.

2. Do bananowej masy wlewamy mleko, wbijamy jajko i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Wszystko dokładnie mieszamy na gęste ciasto. 
3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wykładamy na niego ciasto za pomocą łyżki. Pączuszki smażymy niewielkimi partiami, aż będą złociste i chrupiące.
4. Gotowe pączki bananowe wykładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.