Czy przygotowanie domowych pączków może trwać krócej niż wyjście po nie do sklepu? Tak, ale tylko jeśli zrobicie je według poniższego przepisu. Ta receptura wymaga minimalnego wysiłku, a daje maksymalnie pyszny efekt. Zobaczcie, jak zrobić błyskawiczne pączki w 15 minut, a będziecie zachwyceni.
Jak zrobić dobre i szybkie pączki?
Robienie pączków zawsze kojarzyło wam się z długim czekaniem aż zaczyn, a potem gotowe ciasto wyrosną? Ta receptura wcale nie wymaga spędzania w kuchni wielu godzin i można się z nią uwinąć dosłownie w kwadrans. Wszystko dlatego, że można smażyć je od razu, bez czekania aż wyrosną, co skraca cały czas przygotowań o blisko 2 godziny. Ciasto potrzebuje dosłownie kilku minut, więc zanim ulepimy ostatnie pączki, to te pierwsze będą już gotowe do smażenia. Ważne jednak, aby po uformowaniu odkładać je na oprószonym mąką blacie i przykrywać czystą ściereczką, dzięki czemu nie obeschną i nie będą przywierały. Zobaczcie, jak zrobić pyszne pączki jak u babci w wersji ekspresowej.
Przepis na szybkie pączki bez wyrastania
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 55 ml oleju
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 70 g masła
- 50 g cukru
- dżem do nadziewania
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, olejem i cukrem.
2. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z drożdżami na płynną masę. Następnie dodajemy do nich stopniowo mąkę i mleko, ciągle mieszając.
3. Gdy ciasto będzie już jednolitą masą, zagniatamy je ręcznie i wyrabiamy przez kilka minut.
4. Tłuszcz rozgrzewamy w wysokim garnku o grubym dnie.
5. W tym czasie dzielimy ciasto na około 20 równych porcji. Z każdej formujemy w dłoniach kulę, którą lekko spłaszczamy w dłoniach i odkładamy na oprószony mąką blat. Kiedy skończymy formować ostatnie pączki, te pierwsze można już wrzucać do smażenia.
6. Pączki smażymy turami, wrzucając tylko 3-4 na jeden raz. Garnek przykrywamy pokrywką, a po około 2-3 minutach przewracamy pączki na drugą stronę.