Czy przygotowanie domowych pączków może trwać krócej niż wyjście po nie do sklepu? Tak, ale tylko jeśli zrobicie je według poniższego przepisu. Ta receptura wymaga minimalnego wysiłku, a daje maksymalnie pyszny efekt. Zobaczcie, jak zrobić błyskawiczne pączki w 15 minut, a będziecie zachwyceni.

Jak zrobić dobre i szybkie pączki?

Robienie pączków zawsze kojarzyło wam się z długim czekaniem aż zaczyn, a potem gotowe ciasto wyrosną? Ta receptura wcale nie wymaga spędzania w kuchni wielu godzin i można się z nią uwinąć dosłownie w kwadrans. Wszystko dlatego, że można smażyć je od razu, bez czekania aż wyrosną, co skraca cały czas przygotowań o blisko 2 godziny. Ciasto potrzebuje dosłownie kilku minut, więc zanim ulepimy ostatnie pączki, to te pierwsze będą już gotowe do smażenia. Ważne jednak, aby po uformowaniu odkładać je na oprószonym mąką blacie i przykrywać czystą ściereczką, dzięki czemu nie obeschną i nie będą przywierały. Zobaczcie, jak zrobić pyszne pączki jak u babci w wersji ekspresowej.

Przepis na szybkie pączki bez wyrastania

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 55 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 70 g masła
  • 50 g cukru
  • dżem do nadziewania
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

1. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, olejem i cukrem. 

2. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z drożdżami na płynną masę. Następnie dodajemy do nich stopniowo mąkę i mleko, ciągle mieszając.

3. Gdy ciasto będzie już jednolitą masą, zagniatamy je ręcznie i wyrabiamy przez kilka minut.

4. Tłuszcz rozgrzewamy w wysokim garnku o grubym dnie.

5. W tym czasie dzielimy ciasto na około 20 równych porcji. Z każdej formujemy w dłoniach kulę, którą lekko spłaszczamy w dłoniach i odkładamy na oprószony mąką blat. Kiedy skończymy formować ostatnie pączki, te pierwsze można już wrzucać do smażenia. 

6. Pączki smażymy turami, wrzucając tylko 3-4 na jeden raz. Garnek przykrywamy pokrywką, a po około 2-3 minutach przewracamy pączki na drugą stronę.