Jak zrobić ogórki małosolne w kilka godzin?

 

 

Przepis na szybkie ogórki małosolne

Jeśli chodzi o składniki, to ten przepis nie różni się niczym od klasycznej receptury na małosolne. Potrzebne będzie więc 1 kg ogórków gruntowych, 30 g soli, 5 ząbków czosnku oraz kawałek korzenia chrzanu i gałązki kopru

Przygotowania zaczynamy od przygotowania warzyw, więc porządnie myjemy ogórki i odcinamy z nich końcówki. Tak przyszykowane, układamy je warstwowo w plastikowych pojemnikach do przechowywania żywności. Następnie dodajemy kawałki chrzanu, koper oraz pokrojone ząbki czosnku tak, aby były między warstwami ogórków. 

Teraz już tylko szczelnie zamykamy pojemniki i energicznie nimi potrząsamy, żeby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki. Gotowe pudełka wkładamy do lodówki na około 5 godzin, a w tym czasie kilkukrotnie je wyciągamy i nimi potrząsamy.