Za oknami coraz cieplej, a to znaczy, że ogórki stają się coraz tańsze. Wszyscy czekamy więc z niecierpliwością aż ruszy sezon na małosolne, a wtedy masowo zabierzemy się za kiszenie. Już teraz warto jednak przygotować odpowiedni przepis, a ten wydaje się najlepszy z najlepszych, bo trwa o wiele krócej niż zwykle. Zobaczcie, jak zrobić ekspresowe ogórki małosolne w 5 godzin, a już nigdy nie będziecie czekali kilku dni na ten przysmak. 

Jak zrobić ogórki małosolne w kilka godzin?

Zwykle na ogórki małosolne musimy czekać około 2-3 dni, gdyż dopiero po takim czasie leżakowania w słonej wodzie nabierają one właściwej wyrazistości. Okazuje się jednak, że można znacznie przyspieszyć ten proces i cieszyć się pysznymi małosolnymi jeszcze tego samego dnia. Jak to zrobić? Wystarczy zrezygnować z dodatku wody i po prostu zasypać ogórki solą z przyprawami, a następnie zamknąć je w szczelnym pojemniku.

Ten sprytny trik pokazała na swoim TikToku użytkowniczka @jedz.pysznie. Krótki wideo szybko obiegło sieć i do tej pory obejrzało je już ponad pół miliona internautów.

@jedz.pysznie Chrupiące ogórki małosolne 🔥👇 Przygotujesz je w mniej niż 5h 😍 ✅ 500 g ogórków gruntowych ✅ 3 ząbki czosnku ✅ Kawałek chrzanu ✅ Kawałek kopru ✅ 15 g soli Warto wstrząsać pojemnikiem co jakiś czas. Możesz też przygotować ogórki i zostawić je na noc w lodowce. Ogórki po 4-5h są gotowe. Zapisz przepis na później ✅ #ogórki #wiosna #przekąski #kanapki #małosolne ♬ dźwięk oryginalny - jedz.pysznie • Ania

Przepis na szybkie ogórki małosolne

Jeśli chodzi o składniki, to ten przepis nie różni się niczym od klasycznej receptury na małosolne. Potrzebne będzie więc 1 kg ogórków gruntowych, 30 g soli, 5 ząbków czosnku oraz kawałek korzenia chrzanu i gałązki kopru

Przygotowania zaczynamy od przygotowania warzyw, więc porządnie myjemy ogórki i odcinamy z nich końcówki. Tak przyszykowane, układamy je warstwowo w plastikowych pojemnikach do przechowywania żywności. Następnie posypujemy ogórki solą i dodajemy kawałki chrzanu, koper oraz pokrojone ząbki czosnku

Teraz już tylko szczelnie zamykamy pojemniki i energicznie nimi potrząsamy, żeby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki. Gotowe pudełka wkładamy do lodówki na około 5 godzin, a w tym czasie kilkukrotnie je wyciągamy i nimi potrząsamy.