Ogórki kiszone same w sobie są tak pyszne, że wiele osób chrupie je do obiadu w całości, wyjęte prosto ze słoika. Genialnie smakują podane z kotletami mielonymi czy gulaszem. Warto wykorzystać kiszone ogórki także w surówce - z dodatkami smakują jeszcze lepiej i pięknie prezentują się na talerzu. Zobaczcie, z czym podawać taką surówkę i jak ją przygotować. Robi się w mig!

Z czym podawać surówkę z ogórków kiszonych? 

Surówka ta, ze względu na jej kwaśno-ostry smak doskonale komponuje się z takimi daniami, jak kotlety schabowe i mielone, gulasz, polędwiczki wieprzowe w sosie czy kurczak pieczony. Śmiało możecie też zjeść ją solo, na przykład na kolację, choć najlepsza jest właśnie jako dodatek do innych, pysznych potraw. Jej najważniejszym składnikiem jest cebula, która nada przyjemnej ostrości. Z kolei dzięki papryce surówka jest jeszcze bardziej chrupiąca i ma lekko słodkawy smak

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych

Do przygotowania surówki z ogórków będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 4-5 ogórków kiszonych
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała cebula biała 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Ogórki pokrójcie w talarki lub kostkę. Jeśli skórka jest twarda, najpierw je obierzcie.
  2. Cebulkę pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Czerwoną paprykę umyjcie, przekrójcie na pół i usuńcie nasiona. Następnie pokrójcie ją w paseczki, a następnie w kostkę.
  4. Do miski włóżcie ogórki, cebulę, paprykę i wsypcie jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut.
  5. Po tym czasie do surówki dodajcie 1 łyżkę oleju i zamieszajcie.

Gotowe! Przed podaniem polecamy wam posypać surówkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem, by nadać jej nieco ostrego smaku.