Rzeżucha to jeden z najpopularniejszych symboli świąt wielkanocnych. Pojawia się wtedy nie tylko jako ozdoba stołów, ale też jako element wyposażenia koszyczka, a do tego świetnie sprawdza się jako składnik przeróżnych jajecznych potraw. Wielu z nas wysadza ją więc z dużym wyprzedzeniem, aby mieć pewność, że do świąt będzie zachwycała długimi, soczyście zielonymi łodyżkami. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, nie martwcie się, bo spokojnie zdążycie do świąt. Wystarczy tylko zrobić z nią 1 rzecz, a urośnie dużo szybciej i będzie gotowa na czas.

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Zanim przejdziemy do tego, jak siać rzeżuchę, aby szybciej urosła, zacznijmy od tego, czemu właściwie warto to robić. Te urocze malutkie kiełki pięknie prezentują się w wielkanocnych koszyczka, w stroikach czy na stołach, ale to nie wszystkie ich walory. Rzeżucha jest też przecież wartościowym dodatkiem do kanapek czy sałatek, bo zawiera mnóstwo cennych składników. Znajdziemy w niej między innymi witaminy C, E, A, K i te z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, wapń, cynk, fosfor czy selen.

Wszystkie te składniki świetnie wpływają na cały organizm i dzięki nim, rzeżucha poprawia trawienie i wzmacnia włosy oraz paznokcie, a także pozytywnie wpływa na wzrok. Jeśli więc do tej pory stawialiście ją na stole tylko jako dekorację, koniecznie dodawajcie ją na talerze.

jak posiać rzeżuchę

Jak posiać rzeżuchę?

Zwykle po prostu rozsypujemy nasionka na wacie lub prosto w ziemi. Pamiętajmy jednak, że rzeżucha potrzebuje stałej wilgoci, więc trzeba ją regularnie zraszać wodą, aby podłoże było lekko mokre. Do tego niezbędne jest też dużo słońca, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie stanowisko, w którym postawimy przygotowaną doniczkę czy talerzyk. 

Co ciekawe, w razie potrzeby można nawet posiać rzeżuchę bez waty ani ziemi. W tym celu przyda się tylko zwykłe sitko kuchenne o drobnych oczkach. Takie kuchenne akcesorium układamy na miseczce z wodą i wsypujemy nasionka wprost do sita.

Zwykle rzeżucha wyrasta po około 7 dniach, ale jeśli w tym roku nieco się zagapiliście i nie macie już tyle czasu, nie ma co panikować. Pewien prosty trik pozwoli bowiem przyspieszyć cały proces i skrócić czas czekania na zielone listki nawet o 2 dni.

Jak przyspieszyć kiełkowanie rzeżuchy?

Aby rzeżucha urosła szybciej, wystarczy odpowiednio przygotować ją jeszcze przez zasianiem. Wystarczy tylko najpierw zalać nasionka ciepłą wodą i odstawić na 2 godziny do namoczenia. Dopiero wtedy umieszczamy je na podłożu, a dzięki temu znacznie szybciej zaczną kiełkować. 

Pamiętajmy jednak, aby nie używać do tego gorącej wody, a jedynie lekko ciepłej, bo w przeciwnym razie, zamiast pomóc nasionkom rosnąć, możemy im tylko zaszkodzić.