Osobiście uwielbiam kawę, którą przygotowuję w domu. Idealnie kremowa, gorzka, a także wyważona jak lubię. To także składnik deserów, które z chęcią przygotowuję na bazie kawy. Tiramisu jest oczywiście numerem jeden, ale także ciasto zmierzch czy kukułka. To wyjątkowe połączenie smaków, które każdy polubi. Słodki biszkopt, kakao, kawa i kremy na bazie bitej śmietany czy mascarpone. W mieszkaniu nie mam za dużo blatu roboczego w kuchni, dlatego też zawsze szukałam wąski i smukły ekspres, który spełniałby moje oczekiwania. Taki jest ten z Lidla, który jest niczym ten z DeLonghi. Teraz możecie go kupić z niezłym rabatem. Spieszcie się.

Ekspres ciśnieniowy kolbowy SilverCrest a Ekspres kolbowy DeLonghi Dedica

Ten ekspres jest wprost idealny do kawalerek oraz mikromieszkań. Zajmuje bardzo mało miejsca i może być schowany dosłownie wszędzie. Gdy nabędziecie ten ekspres, zapomnicie o zamiennikach typu 3w1, bo zwyczajnie nie będą wam smakować. Model SilverCrest z Lidla ma moc 1350 W oraz wysokiej jakości włoską pompę. Wymiary 32,5 x 14,5 x 29,5 cm (szer. x wys. x gł.). Dodatkowo możecie się po nim spodziewać świetnego flat white, który jest moim ulubionym. Zdradzę wam sekret – wystarczy trzymać dyszę z parą wodną tak, aby dotykała dna kubka z mlekiem. Tak spienione będzie podstawą do idealnego flat white. Nie ma problemu także z większym kalibrem – zrobicie swoje ukochane latte oraz podwójne americano. Teraz dostaniecie go z rabatem, po wpisaniu kodu RABAT50.

Zadowoleni użytkownicy tak wspominają go w swoich słowach na stronie Lidl.pl:

Ten kolbowy ekspres do kawy to cudowna maszyna, jaką kiedykolwiek miałem. Mógłbym kupić automat, ale robienie kawy takiej, jaka jest, to coś wspaniałego. Dla mnie to także topowa pianka. Spotkałem taką tylko raz na Krecie we francuskim hotelu. Polecam tę maszynę wszystkim, a będziecie się nią cieszyć tak samo jak my.

Wcześniej miałem markę DeLonghi, która po dwóch latach przestała działać. SilverCrest jest dokładnie taki sam, ale za pół ceny.

Jaką kawę wybrać do ekspresu kolbowego? Czy mielenie ma znaczenie?

Pytacie, czy mielenie kawy do ekspresu kolbowego ma znaczenie? Oczywiście, że tak. To jedna z bardziej kluczowych spraw, podobnie jak wybór ziaren. Pamiętajcie, że jeżeli lubicie kawę o gorzkim smaku, bez wyczuwalnych goryczy, wybierajcie robustę. Dodatkowo ma więcej kofeiny i pobudzi was do życia. Wspaniałe mieszanki kaw znajdziecie z Brazylii czy Gwatemali. Zdecydowanie maja cieplejsze nuty smakowe, wchodzące w czekoladę czy wanilię.

W jaki sposób je mielić? Do ekspresu kolbowego powinniście mielić na miałko tak, aby móc dobrze ją ubić, przed włożeniem do ekspresu. To też decyduje o pojawieniu się kremowej pianki, na którą czekają wszyscy fani espresso. Stopień zmielenia najlepiej ustawicie w żarnowym młynku, który bardzo dobrze ustawi grubość, w zależności od wybranej metody parzenia. Będzie idealny także do zmielenia ziaren na drip, przelew, chemex czy V60.