Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki małej czarnej? Następnym razem dodajcie do niej szczyptę tej popularnej przyprawy, a będziecie zachwyceni. Ten duet nie tylko pysznie razem smakuje, ale genialnie działa też na organizm. Zobaczcie, jakie korzyści przynosi popijanie takiego napoju, a szybko stanie się on waszą poranną małą przyjemnością.

Jak poprawić smak kawy i wzmocnić jej działanie?

Choć kawa sama w sobie ma mnóstwo smaku i aromatu, to wystarczy dodać do niej odrobinę imbiru, a stanie się jeszcze bardziej wyrazista. To jednak nie wszystkie jej walory, gdyż taki napój ma też fantastyczny wpływ na zdrowie, urodę i samopoczucie. Wszystko za sprawą zawartych w imbirze olejków eterycznych, czyli gingerolu i zinferonu. To właśnie te dwie substancje mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, dzięki czemu zmieniają zwykłą kawę w wyjątkowo cenny dla zdrowia napój. Zobaczcie, co potrafi ta mieszanka.

Kawa z imbirem - właściwości

Na co działa kawa z imbirem? Okazuje się, że ten niewielki dodatek przynosi małej czarnej mnóstwo korzyści:

  • wzmacnia odporność,
  • wspomaga trawienie, 
  • przyspiesza metabolizm,
  • wspiera pracę mózgu,
  • zapewnia lepszą koncentrację,
  • poprawia nastrój,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • wspiera spalanie tłuszczu,
  • łagodzi bóle głowy i migreny,
  • przynosi ulgę przy bólach stawów,
  • działa rozkurczowo.

Jak zrobić kawę z imbirem?

Aby przygotować ten smaczny i zdrowy napój wystarczy dodać do filiżanki świeżo zaparzonej kawy ćwierć łyżeczki mielonego lub 1 cm świeżo startego imbiru. Jeśli pijecie słodzoną małą czarną, możecie dodatkowo dorzucić do tego duetu odrobinę miodu, który genialnie współgra z pikantną imbirową nutą. 

Co ciekawe, imbir działa jeszcze lepiej w parze z cynamonem, więc możecie dosypać również szczyptę tego korzennego proszku, a wtedy jeszcze mocniej podbijecie odżywcze i smakowe wartości kawy.