Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki małej czarnej? Następnym razem dodajcie do niej szczyptę tej popularnej przyprawy, a będziecie zachwyceni. Ten duet nie tylko pysznie razem smakuje, ale genialnie działa też na organizm. Zobaczcie, jakie korzyści przynosi popijanie takiego napoju, a szybko stanie się on waszą poranną małą przyjemnością.
Jak poprawić smak kawy i wzmocnić jej działanie?
Choć kawa sama w sobie ma mnóstwo smaku i aromatu, to wystarczy dodać do niej odrobinę imbiru, a stanie się jeszcze bardziej wyrazista. To jednak nie wszystkie jej walory, gdyż taki napój ma też fantastyczny wpływ na zdrowie, urodę i samopoczucie. Wszystko za sprawą zawartych w imbirze olejków eterycznych, czyli gingerolu i zinferonu. To właśnie te dwie substancje mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, dzięki czemu zmieniają zwykłą kawę w wyjątkowo cenny dla zdrowia napój. Zobaczcie, co potrafi ta mieszanka.
Kawa z imbirem - właściwości
Na co działa kawa z imbirem? Okazuje się, że ten niewielki dodatek przynosi małej czarnej mnóstwo korzyści:
- wzmacnia odporność,
- wspomaga trawienie,
- przyspiesza metabolizm,
- wspiera pracę mózgu,
- zapewnia lepszą koncentrację,
- poprawia nastrój,
- spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- wspiera spalanie tłuszczu,
- łagodzi bóle głowy i migreny,
- przynosi ulgę przy bólach stawów,
- działa rozkurczowo.
Jak zrobić kawę z imbirem?
Aby przygotować ten smaczny i zdrowy napój wystarczy dodać do filiżanki świeżo zaparzonej kawy ćwierć łyżeczki mielonego lub 1 cm świeżo startego imbiru. Jeśli pijecie słodzoną małą czarną, możecie dodatkowo dorzucić do tego duetu odrobinę miodu, który genialnie współgra z pikantną imbirową nutą.
Co ciekawe, imbir działa jeszcze lepiej w parze z cynamonem, więc możecie dosypać również szczyptę tego korzennego proszku, a wtedy jeszcze mocniej podbijecie odżywcze i smakowe wartości kawy.