Jeśli co roku robicie domowe przetwory, to pewnie choć raz zdarzyła wam się wpadka, gdy słoiki nie zassały się tak, jak trzeba i ich zawartość wypływała bokami. Co zrobić w takiej sytuacji? Okazuje się, że jest na to bardzo prosty trik, którego używały już nasze babcie. Teraz mało się o nim mówi, ale zdecydowanie warto znać taki patent, bo potrafi on uratować przetwory i sprawić, że będą smaczne i pełnowartościowe przez długie miesiące. Zobaczcie więc, jak sprawdzić, czy pasteryzacja się udała i co zrobić, gdy słoiki jednak nie są szczelne.

Jak sprawdzić, czy słoiki się zamknęły?

Gdy wypełnicie już słoiki ulubionymi warzywami bądź owocami oraz odpowiednią marynatą, przychodzi czas na zakręcenie pokrywek, ale nie zawsze jest to takie proste. Często używamy co roku tych samych nakrętek, a niestety dość szybko się one zużywają i stają się wyszczerbione czy po prostu rdzewieją od środka. Zawsze polecamy więc, aby robić recykling słoików, ale wieczka kupować nowe na każdy sezon. To niewielki wydatek, który robi wielką różnicę, bo tak przygotowane słoiki na zimę znacznie lepiej i dłużej się potem przechowują. 

Czasem jednak bywa i tak, że słoiki wydają nam się dobrze zakręcone, a mimo to wieczka nie trzymają tak, jak trzeba. Warto więc zawsze sprawdzić, czy przetwory dobrze się zamknęły, a najprościej zrobicie to patrząc na wieczko. Jeśli po pasteryzacji pokrywka jest mocno zassana i wklęsła oraz nie klika, to wszystko jest w porządku. Dla pewności jednak możecie też odwrócić wystudzony słoik do góry dnem, aby sprawdzić, czy nic z niego nie wycieka.

Ale co jeśli rezultat jest inny i słoiki jednak przeciekają? Nie martwice się, nie musicie opróżniać słoików i zaczynać wszystkiego od początku. Można jeszcze naprawić całą sytuację za pomocą prostego triku.

Jak szczelnie zamknąć słoiki? Wystarczy prosty trik z zakrętką

Nawet jeśli słoiki nie są szczelne i po odwróceniu ich do góry dnem, ich zawartość wycieka, to jeszcze nie wszystko jest stracone. Sytuację można łatwo uratować, a wystarczy tylko przetrzeć brzegi słoika i wymienić wieczko. Tym razem jednak trzeba odpowiednio je przygotować. Po pierwsze, zadbajcie o to, aby zakrętka była czysta, niewyszczerbiona i idealnie sucha. Zanim jednak zamkniecie naczynie, wlejcie na wieczko odrobinę spirytusu, podpalcie go przy pomocy zapalniczki, a następnie szybko nałóżcie pokrywkę na słoik i mocno zakręćcie.

Ten patent wymaga co prawda precyzji, gdyż płonące wieczko musi bezpiecznie i zwinnie zostać położone na słoik i błyskawicznie dokręcone, jednak gdy przygotujecie w ten sposób kilka pierwszych przetworów, to szybko nabierzecie wprawy. Warto się nauczyć tego babcinego triku, bo tak przygotowane słoiki z pewnością dobrze się zamkną, a wy nie będziecie już musieli się martwić, czy zamknięte w nich ogórki, dżemy, czy kompoty postoją przez cały rok. 

Gdzie trzymać weki, aby jak najdłużej zachowały świeżość?

Gdy mamy już gotowe szczelne słoiki z naszymi pysznościami, należy jeszcze zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Umieszczanie ich w złym miejscu bywa bowiem częstym powodem szybszego psucia się przetworów, a tego przecież nie chcemy. Jak przechowywać słoiki, żeby zachowały świeżość, aromat i wszystkie wartości? Najczęściej słoiki lądują w piwnicy lub spiżarni, jednak jeśli nie macie takiego miejsca, to zapamiętajcie kilka podstawowych zasad. Otóż przetwory powinno się trzymać w chłodnym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu. Może więc być to równie dobrze kuchenna szafka, choć nie każda. Do przechowywania domowych przetworów sprawdzi się tylko taka, która znajduje się z dala od źródła ciepła, czyli na przykład piekarnika czy kaloryfera