Kiedyś w lodziarniach wybór był prosty- śmietanka, czekolada i truskawka, ale dziś w ladach widzimy tyle ciekawych smaków, że trudno się zdecydować. Od wielu lat wśród klientów zdecydowanie wygrywa jednak słony karmel. To połączenie bije rekordy popularności i zawsze najszybciej znika. Okazuje się jednak, że wcale nie musicie wybierać się na takie lody do sklepu lub lodziarni, gdyż z łatwością zrobicie je we własnej kuchni. Wyjdą 3x taniej, a tak samo smacznie.

Jak zrobić lody o smaku słonego karmelu?

Choć przepis na lody może wydawać się skomplikowany i zajmujący wiele czasu, wcale tak nie jest. Co więcej, nie trzeba nawet ubijać śmietanki czy żółtek. Wystarczą tylko banany, daktyle, masło orzechowe i oczywiście odrobina soli. Taki zestaw pozwoli przygotować dużą porcję pysznych lodów za ułamek ceny gałki w lodziarni.

Aby przygotować deser na wypasie, można wzbogacić podstawowy przepis o prażone orzeszki ziemne lub kawałki czekolady. Możemy dorzucić je do wymieszanej masy tuż przed włożeniem do zamrażarki lub posypać dodatkami już gotowe schłodzone lody.

Przepis na domowe lody słony karmel

Aby zrobić domowe lody słony karmel potrzebne będą 3 mocno dojrzałe banany, 200 g suszonych daktyli, 3 łyżki masła orzechowego i duża szczypta soli. Sam przepis na lody o smaku słonego karmelu zajmuje chwilę, ale przygotowania warto zacząć z wyprzedzeniem. Wszystko dlatego, że najpierw obieramy i kroimy banany w plastry, a następnie rozkładamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Następnie zalewamy daktyle wodą i odstawiamy je do namoczenia. Dopiero gdy banany porządnie zamarzną, a daktyle spędzą kilka godzin w wodzie, możemy przystępować do właściwego robienia lodów.

Teraz wszystko pójdzie już szybko i gładko. Namoczone daktyle odsączamy z wody i blendujemy razem z zamrożonymi bananami oraz masłem orzechowym i solą. Kiedy masa będzie aksamitna i jednolita, przekładamy ją do pucharków i gotowe. Nie musimy już czekać, aż masa się zamrozi, gdyż same banany wystarczająco ją schłodzą i nadadzą kremowej, lodowej konsystencji.